Što nas sve očekuje? / Plenkovićeva vreća darova: Evo što nam sve Vlada daruje za 2020.? 'Rasti će plaće, graditi se bolnice...'

Prvi je radni dan u novoj godini i ministri dolaze na uži kabinet s velikim planovima za 2020.

3.1.2020.
16:15
VOYO logo

Godina pred nama trebala bi nam pokazati efekte cjelovite porezne reforme, no, kako  je riječ o izbornoj godini, ne bi čudilo da Vlada građanima pripremi još poneko iznenađenje.

Ono što do sada sigurno znamo jest da se ove godine očekuju: povećanje minimalne plaće, regulacija rada nedjeljom, novi borbeni zrakoplovi i veće investicije u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvi radni dan u novoj godini ministri su došli na uži kabinet s velikim planovima za 2020. Ministar financija zadovoljan je prošlom godinom, a kolegama čija obećanja treba omogućiti, poručuje samo jedno.

"Što se tiče 2019., završili smo je na dobar način. Malo ću se našaliti pa reći: 'Pssst, nemojte to nikome reći jer odmah krenu dodatni apetiti.' Vezano i nevezano na izbornu godinu stabilnost, očuvanje, održivost proračuna javnih financija nam treba biti jedan od visokopozicioniranih prioriteta", izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine Ministarstvo obrane trebalo bi okončati proces nabave novih borbenih aviona. Ministarstvo unutarnjih poslova očekuje prihvaćanje Hrvatske u Schengen, a radit će i na ukidanju viza za SAD. Ministar zaštite okoliša pokušat će izbjeći penale zbog nedovoljnog stupnja odvajanja otpada. Zato ćemo do kraja 2020. dijeliti 50 posto otpada.

"O penalima je u ovom trenutku rano razmišljati i ja zapravo držim, kao što sam i više puta naglasio, da svi moramo učiniti sve da do tih penala ne dođe", rekao je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkonkretnije investicije planira ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Nadasve, početak gradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu i u tome smislu su pregovori s premijerom i s Vladom da ne čekamo EU fondove nego da krenemo uz jamstvo države i kredita. Isto tako su osigurana sredstva za studije izvodljivosti kada se gleda idućih 50 godina, što uvijek treba gledati, potrebito je razmišljati i graditi novu Sveučilišnu bolnicu u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku", kazao je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo rada će u izbornoj godini raditi na povećanju minimalne plaće. Cilj je povećanje od 8,33 posto - na 3250 kuna neto. Jedna od promjena koja se uskoro očekuje je definiranje rada nedjeljom. Vodit će se računa i o ekonomskoj i o svjetonazorskoj komponenti.

"Definiranje plaćanja rada nedjeljom je jako bitno u ovom cijelom kontekstu jer ono što je ostalo po strani jest upravo plaćanje rada nedjeljom, a ne samo rad nedjeljom kao takav", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će još biti u Plenkovićevoj vreći predizbornih darova za povećanje kvalitete života Hrvatima, pokazat će se uskoro. Jer izbori se očekuju već najesen.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo