doznaje se / Plinara istočne Slavonije, umiješana u pljačku INA-e, dala stotine tisuća kuna Crkvi

Image
Foto: Slavko Midzor/Marko Prpic/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI

Čak 66.000 kuna u 2018. Plinara istočne Slavonije donirala je crkvama i vjerskim zajednicama

7.9.2022.
11:46
Slavko Midzor/Marko Prpic/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI
VOYO logo

Plinara istočne Slavonije čija je bivša direktorica Marija Ratkić jedna od osumnjičenih za sudjelovanje u pljački Ina-e bila je izdašni donator brojnih braniteljskih udruga, sportskih klubova i kulturno-umjetničkih društava, ali i crkava te vjerskih zajednica.

Čak 66.000 kuna u 2018. Plinara istočne Slavonije donirala je crkvama i vjerskim zajednicama. Najviše, 20.000 pripalo je Općini Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji za organizaciju donatorske večeri Vrhbosanske nadbiskupije, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na donatorskoj večeri održanoj 27. rujna 2018. bio je nazočan izaslanik kardinala Vinko PuljićMirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Goste je zabavljao tamburaški sastav Dike, a skupljeno je 104.650 kuna. Sestre milosrdnice svetog križa dobile su te godine 15 tisuća kuna, ali su, osim za pomoć siromašnima, dio darovanog iznosa potrošile za tiskanje slikovnice za djecu i mlade.

Prošle godine Plinara istočne Slavonije, čiji je većinski vlasnik Vukovarsko-srijemska županija, crkvama i vjerskim zajednicama donirala je više od 50.000 kuna. Za mladu misu fra Vjerana Lazića, Župi presvetog srca Isusova u Vinkovcima, darovali su 10 tisuća kuna, a isto toliko i Župi svetog Jakova apostola u Gunji za svetište u Šumanovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'krađa stoljeća' /

Ukradeni milijuni iz INA-e su zapravo sića! Ovo su sve najveće pljačke u Hrvatskoj, jedna se posebno ističe

Image
'krađa stoljeća' /

Ukradeni milijuni iz INA-e su zapravo sića! Ovo su sve najveće pljačke u Hrvatskoj, jedna se posebno ističe

Također prošle godine Plinara istočne Slavonije donirala je i Caritas, Vojni ordinarijat u Osijeku s tisuću kuna, a novac je namijenjen pomoći u radu i djelovanju Caritasa u Vojnom ordinarijatu u Hrvatskoj. Župa sv. Martina biskupa za obnovu crkve od PIS-a je dobila 5000 kuna

I Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru dobila je 10 tisuća kuna za obnovu Bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, koliko je PIS darovao i Islamskoj zajednici u Gunji kao pomoć za uređenje tamošnjeg vjersko-edukativnog centra. Deset tisuća kuna pomoći dobile su i Milosrdne sestre svetog križa da bi tim novcem mogle pomoći siromašne obitelji. Kako je i na koji način ta pomoć siromašnima podijeljena, nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2020. Plinara istočne Slavonije s 20.000 kuna također je darovala Zakladu Vrhbosanske nadbiskupije za uređenje njihovih prostorija, dok je s 10 tisuća kuna pomogla Centar za nerođeni život Betlehem, nevladinu, neprofitabilnu udrugu građana čija je ideja vodilja promicanje dostojanstva i zaštita ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Milosrdne sestre svetog Križa za pomoć siromašnima dobile su 15.000 kuna, Župa svetog Martina biskupa iz Privlake za obnovu crkve 5000 kuna, a Župa svetog Vinka Pallotija iz Vinkovaca za rekonstrukciju crkvenog dvorišta 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednica Vjera i svjetlo Marijine zvjezdice iz Vinkovaca (duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje) za posjet svetištu u Međugorju dobila je u 2019. donaciju PIS-a od tri tisuće kuna; Franjevački samostan svetog Marka evanđeliste iz Plehana u Bosni i Hercegovini iste godine dobio je donaciju za obnovu i gradnju crkve 10 tisuća kuna, a Milosrdne sestre svetog križa, za pomoć siromašnim obiteljima, također 10 tisuća kuna.

Župa crkve svetog Martina biskupa za obnovu crkve dobila je 5000 kuna koliko, za istu namjenu, i Župa bezgrešnog srca Marijinog, te ponovno Župa svetog Martina biskupa u Privlaci. Vojna kapelanija Kraljica svete krunice i svetog Ivana Kapistrana pri Vojnom ordinarijatu, dobila je 10 tisuća kuna za izgradnju kapelice, a Župa preslavnog imena Marijina u Retkovcima tri tisuće kuna za dramsko-scenski prikaz živih jaslica u povodu božićnih blagdana. Isto toliko, tri tisuće kuna, za božićni koncert dobilo je i društvo Hrvatske žene iz Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2019. godini Plinara istočne Slavonije tri tisuće kuna darovala je Nezavisnom sindikatu demokratske zaštitne zajednice posloprimaca (DZZP) iz Vinkovci i to, kako stoji u popisu donacija, za ”podjelu posnog obroka”. Naime DZZP u suradnji s Gradom Vinkovci na kršćanke blagdane Božić i Uskrs, na Badnjak, odnosno Veliki petak građanima dijeli besplatne obroke ribe i krumpir salate. Na Badnjak 2019. takve obroke građanima je osobno dijelio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić (HDZ).

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo