neoprez i opuštenost / Pljačke apartmana i krađe na plaži: koliko je Hrvatska sigurna zemlja za turiste?

Lani je napravljeno gotovo 3.700 kaznenih djela na štetu stranaca. Jedan od razloga je opuštenost i smanjeni oprez na odmoru

4.7.2016.
19:11
VOYO logo

Torbica ostavljena uz ručnik lopovima je poziv na akciju, a opljačkani turist u stranoj zemlji ostaje bez novca, ali često i bez dokumenata. 

U zadnjih pet godina broj džeparenja, krađa na plažama, u kampovima ili iz automobila se udvostručio. Lani je napravljeno gotovo 3.700 kaznenih djela na štetu stranaca. Jedan od razloga je opuštenost i smanjeni oprez na odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema policijskom istraživanju, čak četvrtina turista ostavlja otključan apartman, gotovo polovica njih ostavlja stvari na balkonu, a više od petine ne zaključava automobil svaki put kad ga napušta.

Kada se problem strancu dogodi, lakše ga je riješiti uz pomoć policajaca iz njegove zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomagao sam nakon prometnih nesreća, krađa ili kada bi Mađari izgubili dokumente. Treću godinu za redom sam na Jadranu", kazao nam je policajac iz Mađarskke Alex Toth.

"Mislim da je od velike pomoći Poljacima to što mogu računati na nas ako se nađu u problemu", dodala je Anna Kierpiec Lesniak, policajka iz Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 10 godina s policajcima na ispomoći pionirski je krenula Zadarska policijska uprava. Mađarska je bila prva zemlja koja je poslala svoje policajce na hrvatsku obalu kako bi bili pri ruci sve većem broju njihovih turista. 

"Čak otprate njih i na sud i u bolnicu ako je potrebno samo zbog toga da bi pomagali u tim stresnim situacijama", istaknula je Anna Szlanynka, mađarska konzulica u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako loše iskustvo neće potpuno pokvariti odmor u Hrvatskoj.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo