VRHUNAC ZA VIKEND / Pljušte reakcije na rezultate RTL ankete: jedni su zadovoljni, drugi nisu, dok treći samo čekaju izbore

Nakon osam obrađenih jedinica sve je jasnije kako bi mogao izgledati sljedeći saziv Sabora, ali i sve je izglednije da nitko neće sam moći sastaviti Vladu

2.9.2016.
18:45
VOYO logo

Sreća na licima vodećih jer RTL-ova velika anketa pokazuje da se trendovi okreću u njihovu smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će ovi rezultati koji pokazuju dobar trend završiti s jednom stabilnom smirenom pobjedom", kaže kandidat Narodne koalicije u IV. izbornoj jedinici IvanVrdoljak.

Od proglašenja pobjednika nismo daleko. Nakon osam obrađenih izbornih jedinica, u našoj se sabornici smjestilo 112 zastupnika. Vodi SDP-ova koalicija s 49 zastupnika, troje manje ima HDZ, a MOST je na devetero - šestero manje nego lani osvojenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troje je iz IDS-ove koalicije. Dvoje je zastupnika iz redova HDSSB-a, baš kao i iz Bandićeve koalicije. Koalicija Živog zida ima jedan mandat.

"Jedina anketa će biti 11. rujna. Ja sam vrlo optimističan, vidite da sam HDZ podigao sa 20 posto iz lipnja na situaciju izjednačene utakmice", likuje predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su se jedni podigli, drugi su pali - pa prozivaju način na koji se ispitivanje provodi.

"Iskreno, bavio sam se time za vrijeme dok sam radio istraživanjima, ststistikom i metodologijom, znam na koji se način uzima reprezentativni uzorak. Vi slobodno možete navesti da imate 5 ili 0 nitko vas zbog tog ne može tužiti ni navesti da niste u pravu, drugim riječima trebate imati puno veći uzorak", kaže Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po 700 u svakoj jedinici, odnosno ukupno 7000 ispitanih o tome kako će glasati, iako je jedan od najvećih uzoraka za ovakva ispitivanja ikad  - ne vjeruje mu ni voditelj koalicije Živog zida.

"Pouzdano znam da su nepouzdane, što su ankete to je samo ispunjavaće proračanstvo", tvrdi Ivan Vilibor Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš Živom zidu - anketa je dobar pokazatelj da možda dodatno aktiviraju svoje potencijalne birače da ne ostanu doma.

"Vidimo da jako veliki broj mandata je na samome rubu i doslovce ovisi o svakome biraču u kojoj će mjeri određeni mandati otići iznad crte ili ispod crte. Prema tome, Živi zid uistinu može biti veliko iznenađenje ovih izbora, mogu otići do 7 mandata, a mogu biti i veliki gubitnici", prognozira politički analitičar RTL-a Božo Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je gubitnik, a tko izvjesni pobjednik - vrhunac RTL-ove ankete je ovoga vikenda, kada ćemo doznati raspored snaga u prvoj i drugoj izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo