zjape prazni / Po uzoru na svjetske metropole: U hotelima će besplatno živjeti liječnici i sestre koji liječe oboljele

Istražili smo hoće li hoteli koji su ionako prazni zbog korone i u Hrvatskoj pomoći zdravstvenim djelatnicima

15.4.2020.
10:03
VOYO logo

U jednom od najskupljih hotela u New Yorku noćenje u najluksuznijem apartmanu košta više od 300 tisuća kuna. 225 luksuznih soba dano je na korištenje zdravstvenim djelatnicima.

Ista praksa i u Londonu. Otmjeni hotel zatvorio je svoja vrata prvi put nakon 200 godina, a samo nekoliko dana kasnije ponovno otvorio za 40 doktora i medicinskih sestara.

Iz bolničke smjene ravno u hotele odlaze i u Bruxellesu.

''Trenutno radimo u opasnom okruženju. Živim s roditeljima koji nisu u medicinskom svijetu. Svi se bojimo da ne zarazimo svoje bližnje ili da se nešto drugo ne dogodi. Osjećam krivnju. Ako se oni razbole, to će biti moja krivica'', kaže Arlette Matendo, medicinska sestra.

Zbog straha da bližnje ne dovedu u opasnost, zbog ukidanja javnog prijevoza ili pak nekog drugog razloga, mnogi su doktori i medicinske sestre u Hrvatskoj bili primorani potražiti neki drugi smještaj o vlastitom trošku.

U Zagrebu postoji stan u kojem zdravstveni djelatnici, oni kojima je to potrebno, mogu potražiti smještaj. U njega stane devetero ljudi optimalno, 12 maksimalno. U stanu je trenutno četvero ljudi

''Ovaj stan je prvenstveno bio namijenjen bolesnim medicinskim sestrama i tehničarima koji su dolazili u Zagreb na liječenje. U ovoj epidemiji smo ga prenamijenili za kolegice i kolege koji trenutno ne mogu dolaziti na svoj posao. On je prvenstveno namijenjen za zdrave sestre i tehničare koji nažalost moraju negdje biti smješteni ukoliko se njihov član obitelji nalazi u samoizolaciji", kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Trošak stana pokriva njihova komora i odličan je primjer mjesta u kojem zdravstveni djelatnici mogu pronaći privremeni dom. Ali sa samo 12 kreveta jasno je da je potrebno još puno ovakvih smještajnih kapaciteta.

''Svakako bi trebali hoteli i hosteli na primjer pošto sada nema turista omogućiti medicinskim sestrama i tehničarima besplatni smještaj ukoliko je to potrebno, posebice sada u ovo vrijeme kada rade s pacijentima za koje se sumnja ili koji imaju Covid-19 te se boje otići doma svojim roditeljima, možda žive s bakama i djedovima da ih ne zaraze", kaže Marko Komes, objedinjeni hitni bolnički prijam KBC Zagreb

Jer mnogi su smještaj već i potražili, a moglo bi biti još puno onih kojima će biti potreban.

''U trenutku kad je više od 200 zdravstvenih djelatnika zaraženo koronavirusom, a gotovo 700 njih u samoizolaciji ponuda hotelskog smještaja za zdrstvene djelatnike koji su bilo u samoizolaciji ili za vrijeme rada sa Covid bolesnicima da ne moraju trpjeti strah hoće li zaraziti svoje ukućane čini se dobra", kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Razmišljaju li dati sobe na raspolaganje doktorima i sestrama pitali smo pet najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj. Dvije od njih kažu ne samo da razmišljaju, već su ponudili dio svojih soba zdravstvenim djelatnicima. Djelatnici Opće bolnice u Dubrovniku mogu spavati u 12 mobilnih kućica u jednom kampu besplatno. Druga grupacija isto u Dubrovniku ponudila je sobe. Da intenzivno razmišljaju o istome potvrdili su i neki zagrebački hoteli, ali dosad nismo saznali postoji li i jedan hotel u glavnome gradu, s najviše bolnica, koji je otvorio svoja vrata na ovaj način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo