forum žena sdp-a / Pobačaj u sivoj zoni: 'Od 30 ginekologa u KBC-u Split 29 ima priziv savjesti'

Image
Foto: Shutterstock

Priziv savjesti nemaju samo liječnici već i djelatnici u ljekarnama pa to onemogućuje pravo pacijentica da 'dobije svoju terapiju ili zaštitu koja joj treba', kažu SDP-ovke

18.6.2019.
15:11
Shutterstock
VOYO logo

Predstavnice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a izjavile su u utorak u Splitu kako službeni podaci o broju izvedenih pobačaja u Hrvatskoj 'pokazuju da je pobačaj ušao u sivu zonu zbog neokonzervativnog vala' i kako smatraju, zbog zloporabe određenih institucija kao što je priziv savjesti. Navode pritom da u splitskom KBC-u od 30-ero ginekologa njih 29-ero ima priziv savjesti.

Na konferenciji za novinare predstavnice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a rekle su da ostvarivanje prava na pobačaj smatraju iznimno važnim i jednim od 'temeljnih, davno stečenih prava žena'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su u proceduru u Hrvatski sabor uputili Prijedlog zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji, kako navode, na suvremen način, u skladu s dosezima medicinske znanosti i zaštite ljudskih prava, regulira pitanje pobačaja.

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Maja Sporiš iznijela je podatke od travnja ove godine prema kojima je od 30-ero ginekologa u splitskoj bolnici njih 29-ero pod prizivom savjesti. Smatra kako nije dobro što u cijeloj splitskoj bolnici samo jedan ginekolog, odnosno ginekologinja, obavlja zahvat prekida trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ono gdje Hrvatska upada u sive brojke. To je jedan od razloga zbog kojeg Slovenci mogu reći da im je u posljednjih pet ili šest mjeseci broj zahtjeva za pobačaj povećan 30 posto. To su žene iz Hrvatske. Pretpostavljam da je takvo stanje i s Bosnom i Hercegovinom. Jedino riječka bolnica nema niti jednog liječnika koji ima  uložen priziv savjesti, dok se u pulskoj bolnici samo jedan anesteziolog poziva na priziv savjesti", rekla je Sporiš.

SDP za dostupan i besplatan pobačaj

Predsjednica splitskog Foruma žena SDP-a Ana Lovrić izjavila je kako u SDP-u težište stavljaju na to da pobačaj bude dostupan, besplatan i legalan. Dodala je i da se na priziv savjesti ne pozivaju samo liječnici već i djelatnici u ljekarnama pa to onemogućuje pravo pacijentica da 'dobiju svoju terapiju ili zaštitu koja im treba'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je češći priziv savjesti koji onemogućuje žene da na jedan legalan, human i medicinski način 21. stoljeća dođu do svog prava pa odlaze u druge države na pobačaj. Mi držimo da se neće dogoditi manji broj pobačaja zbog 'različitih hodova' nego će se pobačaji događati u nestručnim uvjetima i drugim državama", rekla je Lovrić.

Prema njezinu mišljenju, pobačaj treba biti besplatan jer, kako kaže, "cijene variraju od 1800 do 3500 kuna i upravo ga to čini nedostupnim mnogim ženama koje se za pobačaj često odlučuju baš zbog socijalnih razloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forum žena SDP-a u utorak u podne u prostorijama SDP-a održat će i javnu tribinu o toj temi.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo