dan nakon izbora / Pobjedu Tomislava Tomaševića analizira Damira Gregoret: Dobio je najveći broj glasova u povijesti izbora za gradonačelnika Zagreba

O snazi vala promjena u Zagrebu govori i činjenica da je Možemo! i u Skupštini prvi izbor, samo jedan gradski zastupnik nedostaje im za većinu.

31.5.2021.
18:32
VOYO logo

Nakon dva desetljeća Zagreb je dobio novog gradonačelnika - Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo. S rekordnih, gotovo 200 tisuća pobijedio je čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru, za kojeg je glasalo nešto više od 106 tisuća Zagrepčana.

Tomašević je poručio da očekuje civilizirani prijenos vlasti u Zagrebu u idućim danima, i najavio reorganizaciju gradske uprave, ali i razgovore o suradnji u Skupštini s SDP-om. Kakva je atmosfera bila u njegovu stožeru, zna Ivana Franić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su Zagrepčani iz ciklusa u ciklus birali Milana Bandića, koji je preminuo u veljači tijekom svog šestog mandata, glavni grad odabrao je promjene. Analizu donosi Damira Gregoret. 

Image
BITKA ZA ZAGREB /

Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba, osvojio je više glasova nego što je Bandić ikad uspio!

Image
BITKA ZA ZAGREB /

Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba, osvojio je više glasova nego što je Bandić ikad uspio!

Iako je i u glavnom gradu više od polovine Zagrepčana s pravom glasa ostalo kod kuće, Tomislav Tomašević dobio je najveći broj glasova u povijesti izbora za gradonačelnika Zagreba. Zaokružilo ga je gotovo 200 tisuća birača, čime su promjene nikad glasnije zazvane. Miroslav Škoro nije uspio nadoknaditi golemi zaostatak iz prvog kruga kada ga je biralo nešto manje od 40 tisuća Zagrepčana, ali je u drugom krugu, s više od 106 tisuća glasova, gotovo utrostručio potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postocima: Tomašević: 65,25; Škoro: 34 cijela 75 %! O snazi vala promjena u Zagrebu govori i činjenica da je Možemo! i u Skupštini prvi izbor, samo jedan gradski zastupnik nedostaje im za većinu.

Prije četiri godine mandat je osvojilo samo četvero njihovih zastupnika, a manje od 4 posto Zagrepčana tada je podržalo Tomaševića za gradonačelnika. Sada, s najjačim izbornim legitimitetom u Zagrebu dosad, krila za promjene je dobio, a to nosi i velika očekivanja. Očito toga svjestan, sinoć je građane pozvao na strpljenje, ali sigurno je i njemu jasno da je inače uobičajenih 100 dana mira luksuz koji neće imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo