Pitanje frakcija unutar HDZ-a / Pobuna desnice zbog ploče: jesu li HDZ-ovi koalicijski partneri sada zadovoljni?

Đuro Perica, jedan od utemeljitelja HDZ-a, smatra da Vlada ne treba udovoljavati manjinama i koalicijskim partnerima

30.8.2017.
18:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković namjerava s ploče HOS-a u Jasenovcu ukloniti natpis "Za dom spremni", no još ne zna na koji način, a ni kada točno. 

"Razgovaramo o tome, premijer ima punu podršku od HNS-a da riješi taj problem", kazao je Predrag Štromar (HNS), potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opcija da natpis 'Za dom spremni' ostane i dalje u Jasenovcu nije za nas uopće prihvatljiva. Svi razgovori i kontakti koje smo vodili s premijerom i vrhom Vlade išli su u tom smjeru i stoga očekujemo i takvo rješenje", istaknuo je Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a.

Ploča u Jasenovcu je ponovno otvorila pitanje frakcija unutar HDZ-a. "Nema Milijan Brkić drugačiji stav, on je objasnio što je mislio i mislim da je stav svih odgovornih vodećih ljudi identičan", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s vladajućima se ne slažu u HOS-u čija je ploča sporna.

"Sad sam se nadao da će premijer ako treba i pod cijenu izbora sačuvati dignitet Domovinskog rata i čuvati žrtvu HOS-a koju su pripadnici HOS-a dali u stvaranju Hrvatske. Mislio sam da će stati iza svojih vojnika", kazao nam je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đuro Perica, jedan od utemeljitelja HDZ-a, smatra da Vlada ne treba udovoljavati manjinama i koalicijskim partnerima. 

"Ovo što rade Plenkoviću njegovi koalicijski partneri to je krivi korak, tako mi u Društvu političkih zatvorenika-žrtava komunizma smatramo jer tko s vragom tikve sadi... Nije vlast baš toliko slatka da se ide sa nekima koji ne misle dobro ovoj zemlji, rađe biti bez nje nego s nekima koji ti kopaju jamu ispod tebe", ističe Perica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njim se slaže i ZlatkoHasanbegović, koji bi HOS-ove ploče poginulim braniteljima postavio i u drugim gradovima.

"Grb HOS-a je uredno registriran ima uporište u zakonu i ponižavajuće je i za sve hrvatske branitelje i obitelji žrtava uopće raspravljati o tom slučaju koji to zapravo nije", kazao nam je Hasanbegović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio HOS-ovaca, pak, smatra da se može naći kompromis. "Ploču ne treba skinuti, ali treba skinuti dio natpisa koji je sporan, jer doista u Jasenovcu trebamo odati poštovanje nevinim žrtvama", ističe Zvone Ćurković, zapovjednik vukovarskog HOS-a.

Iz udruge stopostotnih hrvatskih vojnih invalida najavljivali su opciju B i C ako se ploča ukloni, no o čemu je riječ - ne otkrivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo, postoje sve opcije, sve će ovisiti kakva će biti odluka u konačnici", rekao je Đuro Glogoški.

Rješenje koje će zadovoljiti i desnicu i koalicijske partnere, čini se, neće biti lako pronaći.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HOS-ovu ploču u Jasenovcu i Plenkovićev pokušaj njezina uklanjanja komentirala su i dvojica bivših predsjednika koji upravo sudjeluju na tribini za obranu Titova trga u Zagrebu kojem bi sutra Skupština trebala promijeniti ime. 

"Ako se dogodi ovo što se sad najavljuje, da se ostave imena i izbriše ustaški pozdrav, onda je to jedno dobro rješenje kojega podržavam, ali međutim to je daleko nedovoljno. Iz hrvatskog javnog prostora treba ukloniti sve aluzije na ustaštvo", kazao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka čast poginulima u Domovinskom ratu, ali ovo meni više liči na jednu političku provokaciju", mišljenja je Stipe Mesić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo