zadnje upozorenje uoči blokade / Pobuna malih brodara zbog nedostatka vezova: 'Uskoro nećemo imati kamo iskrcati goste'

U četiri luke - Splitu, Trogiru, Dubrovniku i Krilu Jesenice - zatrubilo je gotovo 200 brodova

20.7.2019.
20:00
VOYO logo

Jutro je obilježio prosvjed malih brodara. Na pet minuta upalili su brodske sirene i tako upozorili na loše uvjete u kojima su prisiljeni raditi, ponajprije zbog nedostatka vezova za turističke brodove u lukama tijekom sezone.

Miran, ali glasan prosvjed - deseci brodova sirenama su u splitskoj luci upozorili na probleme i kronični nedostatak vezova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo institucije da ubrzaju proceduru, neka sagledaju probleme jer u skoroj budućnosti jednostavno nećemo imati kamo iskrcati naše goste'', upozorio je Ante Rakuljić, predsjednik Udruženja malih brodara pri HGK-u.

Kažu da nemaju ništa protiv kruzera i jahti, ali njima je mjesto u marinama, a ne u lukama za javni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi najprije moramo napraviti reorganizaciju luke. Moramo u doglednoj budućnosti međunarodni granični prijelaz koji je sad u srcu luke, koji domaći linijski promet dijeli na dva dijela, izmjestiti na vanjske vezove i na taj način učiniti luku funkcionalnijom i protočnijom za domaći linijski promet", objasnio je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

Problem s nedostatkom prostora traje godinama i sve je veći jer se na godinu gradi između 10 i 20 brodova. Najgora je situacija u dubrovačkoj luci, a Denis Grubiša, vlasnik broda, objašnjava: "Vi ako nemate vez za obalom, ako svu tu operaciju morate napraviti čamcem, na sidru, pristati i isploviti iz luke pet, šest puta, to je prestrašno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filip Rakuljić, vlasnik broda, također upozorava: "U Hvaru je jako mala luka i neki se brodovi ne mogu vezati prije devet sati navečer, što stvara veliki problem za goste i budu jako ljuti, ali to nije do nas, mi tu ne možemo napraviti ništa".

Županija prebacuje odgovornost za rješavanje problema na Ministarstvo mora, a Ministarstvo na Županiju, kažu brodari. Ističu da ovakvo stanje u kojem su oni građani drugog reda više ne mogu trpjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I prošli put smo prosvjedovali, nadamo se da će ovaj put prosvjed uroditi plodom", kaže Rade Naračna, vlasnik broda.

U slučaju da se institucije i ovaj put ogluše na njihove zahtjeve, spremni su na potpunu blokadu luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo