REFORMA ZDRAVSTVA / Pobuna protiv Beroša i zabrane privatnog rada šefovima bolnica i odjela. Liječnici: 'To neće samo tako proći'

Beroš se obratio i šefovima bolnica i odjela koji kritiziraju njegovu najavu zabrane rada u privatnim klinikama. I dok oni najavljuju otkaze - ministar ne odustaje

11.6.2022.
20:04
VOYO logo

Izgleda da više neće biti onoga - ujutro idem državno a popodne na pregled privatno. Doduše, samo za one na rukovodećim pozicijama u bolnicama; ali realno – samo oni i imaju privatne klinike.

"Ne zatvaramo oči pred problemom zanemarivanja radnih obveza pojedinaca u matičnim ustanovama u korist dopunskog rada u privatnoj praksi. Odnosi se moraju urediti tako da se jasno znaju granice gdje završava jedno, a počinje drugo", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o dijelu interne prezentacije radnih tijela koje donose plan reforme. Podaci su pokazali kako na primjeru ultrazvuka dojke – u manjim i većim bolničkim ustanovama nakon 13 sati kao da se aparati gase a pacijenata više nema.

S druge strane svaki liječnik s kojim smo pričali tvrdi da to nije tako, da rade u svoje privatno vrijeme i da imaju manje plaće od sezonskih konobara. Ovo neće proći samo tako ali - pred kamere neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prije sjednice vlade /

Beroš: 'Nikad nisam rekao da će se nekome zabraniti rad u privatnom sustavu'

Image
prije sjednice vlade /

Beroš: 'Nikad nisam rekao da će se nekome zabraniti rad u privatnom sustavu'

"Komora smatra da je sadašnji pravilnik zadovoljavajuć i da tako treba ostati. Ukoliko se ide na takvo rješenje to može izazvati odlazak nekih od vrhunskih stručnjaka u privatni zdravstveni sektor", kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dok su neki ljuti, a neki čak na rubu otkaza - Jasna Karačić smatra kako je ova odluka poštena prema pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onog trena kad bi se uvele elektronske kontrole rada da se točno zna kad se dolazi na posao i odlazi s posla onda bi vidjeli da nema više volje za rad nakon posla u javnoj bolnici u 6 ili 7 sati popodne", kazala je Karačić.

A reforma bi trebala biti - temeljita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Zagrebu gdje je velik broj stanovnika, svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, a u njima će raditi i bolnički specijalisti. Sanitetski sustav pripojit će se hitnoj medicini, bolovanja će moći zatvarati i HZZO-vci ukoliko bude išta sumnjivo, kategorizirat će bolnice, odvojiti privatno i javno te preraspodijeliti bolničke usluge.

"Ako u političkim oponentima i interesnim skupinama imamo kočničare a ne potporu, reformu će biti puno teže provoditi", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon korone resor zdravstva udaraju afera za aferom. Detalje posljednjeg slučaja transplantacije organa tek treba rasvijetliti, a posla će Beroš imati i preko glave. Međutim, ako se prisjetimo svih najava svih ministara zdravstva o reformama - koje su propale, ni u ovu, naravno, nitko normalan ne vjeruje - dok je ne vidi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo