ZABRINUTI ZA OKOLIŠ I ZDRAVLJE / Pobuna u cetinskom kraju: stanovnici protiv gradnje elektrane u Peruči iza koje stoji i muž buduće ministrice

Već i sama najava imenovanja Marije Pejčinović Burić ministricom vanjskih poslova, izazvala je negodovanje oporbe. Upozoravaju da će se naći u sukobu interesa jer njezin suprug stoji iza milijunskog projekta gradnje elektrana na Cetini

15.6.2017.
18:35
VOYO logo

Plinska elektrana nije dobro došla na Peručko jezero. Većina stanovnika protiv je izgradnje zabrinuta zbog utjecaja na okoliš, ali i vlastito zdravlje.   

"Svaki pošteni čovjek se pobunio. To se vidi u što se igra, veliki novac je u pitanju i tu neće profitirati narod nego će nam donijeti bolest i rastjerat će nas. To je strani kapital u sprezi s domaćim prodanim političarima", tvrdi fra Neven Pavlinušić, župnik "Župe svih svetih" Hrvace.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će se obustaviti, većina stanovnika Hravaca je za to da se obustavi. Smatram da je svima u interesu da se biser očuva.", smatra Rada Gluić iz Sinja. 

"Hvala bogu da ćemo svi biti ugroženi i mi i naša dica i naši unuci- a hrana..nećemo imati šta jesti, a vidite sad ovo neoprano možeš jesti-bit ćemo svi protiv", tvrdi Mirko Romić iz Rumina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambiciozan plan gradnje četiri elektroenergetrska projekta vrijedan oko milijardu eura, još nije prošao ni stručnu procjenu ministarstva okoliša.  A i sam načelnik više nije zagovornik plinske elektrane.

"Općinsko vijeće koje se konstituiralo prije koji dan donijet će odluku da se ide sa ovom rezirvibilnom elektranom , ali što se tiče kombi plinske ona je za općinu Hravce neprihvatljiva", tvrdi Dinko Bošnjak, načelnik Općine Hrvace.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor tvrtke koja stoji iza projekta vis viva Zoran Burić, inače, suprug buduće ministrice vanjskih poslova,  jučer je odbacio tvrdnje da je projekt štetan. No, iz znanstvenih krugova upozoravaju da je osim zagađenja zraka i vode projekt i ekonomoski neisplativ. 

"Gradanjom elektrane na Peruči, koji je najveći bazen pitke vode kojim se ne napaja samo Cetinski ktraj, nego Split, šira okolica i otoci i to postaje nepitka voda. Peruča plus Cetina nizvodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najveći problem jer ljudi više neće imati pitku vodu, a imat će skuplju struju zbog lažnih subvencija za obnovljive izvore energije što ova termoelektarna nije", objašnjava Mislav Cvitković, suradnik na Institutu Ruđer Bošković.

I dok privatni inestitor tvrdi da je riječ o stateškom projektu, njegovi protivnici ustraju u tvrdnji da je riječ o prevari kojom su ugrožena dva ključna hrvatska interesa Hravtska - energija i voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo