'KLJUČNA JE SAMOZAŠTITA' / Počela 'glavna sezona' krađe bicikala: Iz policije za RTL otkrili kako zaštititi omiljene dvokotače

Image
Foto: RTL/Screenshot

Vrijede i po nekoliko desetaka tisuća kuna, pa su bicikli lopovima uvijek primamljiv plijen

7.5.2022.
7:39
RTL/Screenshot
VOYO logo

Dolaskom proljeća sve više ljudi biciklira, ali isto tako kreće i "glavna sezona" krađe bicikala.

"Prije par godina mi je ukraden bicikl, ali taj dan su valjda na Poluotoku nestali sve bicikli koji su mogli nestati", kazala je Andrea Mustać iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bicikli nestaju s javnih površina, ali i iz dvorišta, pa i s balkona na nižim katovima.

U 2020. godini u Hrvatskoj je zabilježeno gotovo 1100 krađa bicikala, od toga samo u Zagrebu 460. Lani je krađa ipak bilo manje - i u Hrvatskoj i u najvećem gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina i meni osobno je ukraden bicikl na osmom katu ispred stana jer nije bio dovoljno zaštićen. Iz policije upozoravaju da je ključna samozaštita. Evo i savjeta:

"Da prilikom kupovine bicikla obavezno ostave tvornički broj, da ga spreme, zapamte, uslikaju mobitelom kojeg uvijek imaju kraj sebe. Isto tako da fotografiraju bicikl, da ga ne ostavljaju nezaštićenog na ulici, nego da ga vežu s čeličnom sajlom", kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina vlasnika svjesna je maštovitosti i drskosti lopova.

"Pazim i upravo zbog toga imam dupli lokot zato što je električni bicikl. Sve u svemu, mislim da bi općenito trebali paziti, pogotovo po noći gdje je ostavljamo", kazao je Zadranin Admir Škaljo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokot i to je to.. Ili stup, ili nešto za bicikle, bilo što, samo da je čvrsto i da se ne može prić preko toga", kazao je Zadranin Dominik Marasović te dodao da je milijun puta čuo da je netko ostao bez bicikla.

Oprezni bi trebali biti i oni koji kupuju polovni bicikl. I za njega bi trebalo tražiti račun prethodne kupnje iz trgovine jer je moguće da je ukraden i da i za njim netko plače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike