Monumentalni kompleks / Počela gradnja Spomenika domovini! Imat će tri elementa: Oltar domovine, Zid boli i tridesetmetarski portal

Bageri su stigli, no prvo, kamen temeljac - koji je spojio premijera Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika

23.9.2019.
18:52
VOYO logo

Na to se čekalo više od desetljeća i pol - počela je gradnja Spomenika domovini, a radove su - ispred koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu - zajedno otvorili
gradonačelnik Milan Bandić i premijer Andrej Plenković. Spomenik će stajati 34,7 milijuna kuna. Oporba i u ovom Bandićevu projektu vidi sukob interesa. 

Jedan nasuprot drugog - spomenik Franji Tuđmanu, a uskoro i Spomenik domovini. Bageri su stigli, no prvo, kamen temeljac - koji je spojio premijera Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monumentalni kompleks

Bit će to monumentalni kompleks gdje bi počast odavali domaći i strani državnici. Rok za radove je devet mjeseci. 

"Budući da s prozora gledam ja ću svaki dan gledat radove", kratko je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi sjajno da to bude do početka svibnja. No u svakom slučaju, ono što je najbolje Spomenik domovini će ostati i bit će jedno od sjajnih obilježja grada Zagreba", dodao je premijer Andrej Plneković.

Spomenik se sastoji od tri elementa. Oltar domovine, Zid boli i tridesetmetarski portal. Za arhitekta Fabijanića kulminacija karijere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kamen stiže iz Istre, materijali su uglavnom naši, dva detalja inozemna, staklena opeka", govori za RTL Danas arhitekt Fabijanić. 

Na sve se čekalo jako dugo. Još 2003. Račanova vlada donijela je odluku o gradnji Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu. Nova - Sanaderova vlast - osnovala je povjerenstvo, u kojem je bio i Bandić. Tek 2016. završen je natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba i u ovom projektu sumnja na sukob interesa. Izvođač je, kažu, tvrtka Bandićeva kuma, a troškovi radova su uvećani za 60 posto. 

"Nimalo racionalno nimalo jeftino, ali u svakom slučaju treba spomenik, ne s takvom cijenom. Sporno zakonski vjerojatno nije ništa, etički sve". 

"Ako je sukladno sve zakonu, a dobit ćete od pročelnice za nabavu, onda je pitanje deplasirano".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, radovi su krenuli. U Istri uskoro počinje rezanje cijele stijene, i specijalni teret stiže u Zagreb. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo