Traže se domaći proizvođači / Počela je sezona jagoda: Zagrebački proizvođači nisu dizali cijene, a one će još i padati!

U trgovinama se mogu naći i domaće i uvozne, s cijenama od 10 pa sve do 25 kuna po mjerici

11.5.2022.
20:00
VOYO logo

Voće je to koje obiluje vitaminom C, sadrže mnogo antioksidansa i dobre su za jačanje imuniteta. Neki uzgajivači nisu dizali cijenu, pa im je mjerica od pola kile 20 kuna, no s obzirom na ulazne troškove neki su je podigli i za 5 do 10 kuna.

"U udruzi proizvođača jagoda grada Zagreba se uvijek dogovorimo oko cijene da svi imamo istu cijenu, dogovorili smo se da će cijena biti ista kao i prošle godine, 20 kuna mjerica. Ciejna jagoda će se vjerojatno mijenjat, nešto će padati koa i svake godine", rekao je uzgajivač Stanko Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako prepoznati domaću jagodu i koja je njezina cijena u nutritivnom i kvalitativnom smislu?

"Osnovna razlika je da mi ovdje uberemo zrelu jagodu. Ako je beru u Španjolskoj ili nekoj drugoj zemlji, vrijeme transporta mora biti veće od 24 sata. Moraju ju ubrati zelenu. Ako se radi za masovnu proizvodnju, sigurno se rade i druge sorte. Ja i mnogi drugi uzgajivači u Zagrebu koristimo sortu clery, što je jedna od najboljih sorti", objsšnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine bilo dobro vrijeme, što je jedan od najvažnijih faktora kod jagoda, pogotovo vanjskih, kakve suuglavnom oko Zagreba.

"Sezona jako dobro za sada izgleda. Srećom, nismo imali mrazova, što je jako veliki problem kod uzgoja jagode", rekao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A posebnost farme jagoda kod Sesveta je ta da kupci mogu doći i sami brati jagode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo