prevencija / Počelo cijepljene protiv gripe: prošle godine oboljela 51 tisuća ljudi, a umrlo ih je 27. Iako struka to preporuča, cijepi se jedva deset posto građana

Početak epidemije očekuje se oko Nove godine, a potrajat će sve do Uskrsa

3.11.2017.
19:20
VOYO logo

Počelo je cijepljenje protiv gripe. Za ovu sezonu osigurano je 280 tisuća doza cjepiva. Prvi su cjepivo primili umirovljenici, kronični bolesnici i medicinari. Sezona gripe je pred vratima, a prvi u redu za cijepljenje su umirovljenici.

"Svake se godine cijepim i supruga i ja i nema uopće gripe nikad", kazao je Stipo iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Par godina se već cijepim i ako dođe, kratkog je vijeka i prođe tako da sam zadovoljna i opet ću se cijepiti", rekla je Zdenka iz Zagreba. Uz starije od 65 godine, cjepivo je besplatno ali i neophodno i za kronične bolesnike te zdravstvene djelatnike.

"Ja sam transpantirao jetru i rizična sam skupina i savjet nam je da se cijepimo", ispričao je Marko iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da zaštite sebe, ali i svoje pacijente, cijepe se i liječnici.

"Jako je važno da se i zdravstveni djelatnici cijepe, jer smo izloženi, a gripa je teška bolest", kazala je dr. med. Irena Jukić- Vojnić, spec. obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška, nepredvidiva i zarazna. Lako ju je razlikovati od obične prehlade.

"Baca vas u krevet. To je bolest koja se ne može prohodati ide s viskom temperaturom, općim bolnim osjećajem, jako se loše osjećate i kasnije se komplicira sa respiratornim simptomima", opisao je dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od gripe je prošle godine u Hrvatskoj oboljela 51 tisuća ljudi, a umrlo ih je 27. Iako struka to preporuča, cijepi se jedva deset posto građana.

"Protiv virusa infuence možemo utjecati jedino cijepljenjem. Cijepljenje je nadogradnja postojećeg imuniteta jer vas vaš prirodan organizam ne može zaštiti", rekao je dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak epidemije očekuje se oko Nove godine, a potrajat će sve do Uskrsa.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo