prelazak na euro / Počelo je duplo iskazivanje cijena, a s njim i varanje kupaca! Doznali smo tko krši pravila i kakve su kazne

Dvojno isticanje ne odnosi se na tržnice, taksije, automate, kioske, ali i kod njih na računima ukupan iznos mora biti iskazan u kunama i eurima

5.9.2022.
20:41
VOYO logo

Čim je na snagu stupila obveza dvojnog iskazivanja cijena, i u kunama i u eurima - odmah i prekršaji!

Inspekcija je od jutra na terenu, iako nisu svi trgovci bili spremni, danas su im inspektori progledali kroz prste. Pa su izbjegli kazne i do 100 tisuća kuna i prošli samo s opomenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torba koja je do jučer koštala 199 kuna, danas 225 – odnosno 29 eura i 99 centi. U ovom slučaju staru cijenu nisu konvertirali u eure, nego su novu, višu cijenu, prilagodili onoj u eurima.

Isti slučaj i s čarapama. Ne koštaju više 69 kuna, od danas se prodaju za 97. Umjesto 9 eura i 15 centi, 12 eura i 99 centi. Ovakvih je primjera bezbroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovac može sad staviti cijenu koju hoću – kaže nije nešto 12 kuna, nego je 15 kuna tako da mu u konačnici ispada račun 2 eura i nitko mu ništa ne može", objašnjava Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Kako će se razlikovati opravdano od neopravdanog podizanja cijena u trenutku najveće inflacije otkako je Hrvatske, kada cijene rastu kao lude – nitko još nije objasnio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
europljani ogorčeni /

Prvi masovni prosvjedi diljem Europe zbog krize. Kakav je plan spasa pripemila Europska komisija?

Image
europljani ogorčeni /

Prvi masovni prosvjedi diljem Europe zbog krize. Kakav je plan spasa pripemila Europska komisija?

"Njegova konverzija i zamjena je fiksirana i tu nema niti ne bi trebalo biti problema, ali to ne garantira činjenicu da svaki dan vidimo nove cijene na nekim proizvodima", kaže Josip Zaher, predsjednik HGK za trgovinu i financije.

Inflacija ionako gura cijene u trgovinama prema gore, pa će pogled na one u eurima mnogima ublažiti šok, ali samo vizualno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim prodavaonicama sam primijetila da su cijene u eurima istaknute većim formatom. – To zavarava? Manji iznos upadne u oči, a naviknuli smo gledati u kune pa mozak misli – ovo je povoljno", kazala je Kristina Bulaš iz Zagreba.

"Cijena u eurima je istaknuta radi marketinškog pristupa, zato što djeluje kao da je nešto jeftinije", dodao je Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je dvojno iskazivanje cijena zakonska obveza, nisu svi trgovci bili spremni.

"Vjerujem ako je do nekih nenamjernih propusta i došlo da će brzo biti ispravljeni. Naravno da će kod potrošača biti zabune, nikad prije se nisu susretali sa dvije cijene na etiketi, na privjesci proizvoda, morat će naučiti to", kazao je Zaher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši nadzori su fokusirani ne samo na klasičnu trgovinu, fokusirani su od jutros na sve pružatelje usluga koji su također u obvezi, na ugostitelje koji su u obvezi isticanje dvojnih cjenika, ali isto tako i na putničke agencije koji su pružatelji usluga u turizmu", objašnjava Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Kazne koje se penju i do 100 tisuća kuna inspektori danas nisu ispisivali. Za prvi dan samo opomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni ukoliko otklone te nepravilnosti tijekom nadzora ili u jednom kratkom roku koji će inspektor dati, neće biti prvi puta kažnjeni", dodala je pomoćnica glavnog državnog inspektora .

Dvojno isticanje ne odnosi se na tržnice, taksije, automate, kioske, ali i kod njih na računima ukupan iznos mora biti iskazan u kunama i eurima, po mogućnosti bez zaokruživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo