Fritule ili Isus Krist? / Počelo je najbajkovitije doba godine: Znate li što zapravo predstavlja advent?

Miris kuhanog vina, kobasica i fritula kao da je prikrio pravu bit svega

1.12.2019.
19:49
VOYO logo

S prvom upaljenom svijećom na vijencu danas i službeno počinje advent. No on je puno više od lampica, fritula, kuhanog vina, obilaska kućica i kupovanja darova. U vjerskom smislu ovo doba označava početak crkvene godine, a u iščekivanju Božića vjernici bi se trebali ponašati malo drukčije nego inače. Što je zapravo advent ili došašće i koji je njegov pravi smisao?

Zasvijetlila je prva od četiri i spektakl može početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo je najuzbudljivije, najblještavije i najbajkovitije doba godine. No miris kuhanog vina, kobasica i fritula kao da je prikrio pravu bit svega. Advent ili došašće zapravo označava dolazak Isusa Krista.

"I to Božje spuštanje, silaženje zapravo govori o našem dizanju, o ljudskoj veličini. Da je čovjek za Boga važan, da Bog na čovjeka gleda kao na svog suradnika", rekao je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi, koji drže do duhovnosti, u ovom periodu bi, slično kao i u korizmi, trebali biti skromniji, posvećeniji samima sebi i bližnjima.

"Trudimo se malo odmaknut od cijelog tog blagdanskog ludila, crnih petaka, konzumerizma kao što ste rekli. Malo se više možda posvetit obitelji i nekim pravim vrijednostima", rekla je Sandra Turk Razum iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost to je tako, kako cijeli svijet tako i mi. A sad...svatko u svom domu može napraviti svoje slavlje sukladno vjeri", izjavio je Duško Slišković iz Zagreba.

A za one revnije, svakoga jutra rano se održavaju mise zornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo neobično ujutro, u 6 sati slaviti Gospodina, ali to je ljudima kao priprava za dan", kazao je velečasni Željko Lovrić iz župe Sv. Leopold Mandić.

"Meni je zornica 16 sati dnevno, a za putnike nema postaje ni zornice. 16 sati, 365 dana, a Bog je milostiv", izjavio je Milan Bandić gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake nedjelje pali se po jedna adventska svijeća. One simboliziraju svjetlost koja dolazi s rođenjem Isusa, a u krug isprepletene grančice, bez početka i kraja, predstavljaju vječnost.

"I mi vjernici pomalo smo se uhvatili ovog konzumerizma i vremena koje nam vanjski svijet pomalo nameće, da već u ovom vremenu se osjeća Božić, što je možda prerano", kazao je velečasni Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićno vrijeme teško da može bilo koga zaobići. U njemu treba uživati, ali ne zaboraviti u sebi pronaći neko svjetlo, bili vjernici ili ne.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike