MJESEC MUŠKOG ZDRAVLJA / Muškarci, idite na pregled! Movember vas podsjeća: Od raka testisa godišnje umire 800 Hrvata

Sve je počelo u Australiji prije 16 godina, a s vremenom su i Hrvati kao simbol borbe protiv zloćudnih bolesti prigrlili trend nebrijanja

7.11.2019.
16:22
VOYO logo

Dobrodošli u Movember - "brkati mjesec'' muškog zdravlja u čijem je fokusu prevencija raka prostate. Premda je ova akcija pomalo šaljivog karaktera, treba ju shvatiti ozbiljno. Naimepretpostavlja se da će od raka prostate oboljeti svaki šesti muškarac. 

''Što je muškarac bez brkova? To se pita i sve više mladih'', kaže brijač Marko Šimunović u čijem je salonu u studenom velika gužva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije baš jednostavna stvar imati brk. To ja volim reći i usporediti: to ti je ista stvar kao da imaš ženu samo što je on na brkovima i stalno vas muči. Šala mala, nemojte me krivo shvatiti, dame."

Brkovi su dio identiteta milijuna muškaraca diljem svijeta, osobito u studenom - mjesecu svjesnosti o muškom zdravlju - poznatom kao Movember. Sve je počelo u Australiji prije 16 godina, a s vremenom su i Hrvati kao simbol borbe protiv zloćudnih bolesti prigrlili - nebrijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodim računa o zdravlju, vrlo mi je to bitno zbog samog sebe. Prvo, zbog sebe i ostalih drugih ljudi koji su sa mnom", kaže Zagrepčanin Danijel.

Naglasak je na raku prostate kod muškaraca starijih od 60 godina i na raku testisa kod mladih muškaraca od 15 do 35 godina. Podaci su poražavajući - svaki šesti muškarac obolijeva od raka prostate. Prema posljednjim podacima Hrvatskogzavodaza javno zdravstvo, 2337 je novooboljelih. A bitku s bolesti godšnje izgubi 800 muškaraca. Najčešći zloćudni tumor kod mladih muškaraca je rak testisa - oboli ih jedan posto. Ako se bolest otkrije na vrijeme, preživljavanje je gotovo stopostotno. Neda Ferenčić Vrban upozorava na simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su otežano mokrenje, zadržavanje mokraće u mjehuru, gubitak potencije ili libida i bolna ejakulacija."

A bezbolan pregled jednom na godinu traje 10 minuta i može spasiti život djedu, ocu, partneru, prijatelju i mladiću...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo