POTPISAN ANEKS UGOVORA / Počeo odvoz plastike: Koliko će trebati da se zagrebačke ulice očiste od smeća?

Iako kamioni neprestano voze, ne mogu tako brzo riješiti problem

6.11.2018.
22:45
VOYO logo

Kamion čistoće prošao je Zagrebačkom ulicom i odvezao dio plastike. Međutim, oko njega se nalazi hrpa plastike koja se gomilala dva tjedna dok je kontejner bio pretrpan.

"Više od dva tjedna je bilo zatrpano. Jeste bili ljuti zbog toga? Naravno, to ne izgleda nikako i to je leglo za kojekakve gmizavce i svašta", kaže Nada Mišulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je jednostavan, ali i bizaran - prije tri tjedna su istekli ugovori koje je Grad imao s tvrtkama koje zbrinjavaju plastični otpad, a nove nisu bili potpisali. Mnogi kažu nedopustivo je da se glavni grad toliko dugo guši u plastici. 

"Ne radi se o tjednima, radi se o godinama. Zagreb uporno ignorira razvoj sustava odvojenom prikupljanja i mi imamo situaciju da građani odvajaju, participiraju u tom zajedničkom poslu, no sustav komunalni kaska i ne zna šta će s tim. Razlog je u tome da nema infrastruktute koja je potrebnam, a to su sortirnice" kaže Slaven Dobrović (MOST), bivši ministar zaštite okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš gradonačelnik puno radije od skupljanja otpada skuplja otpadnike po hrvatskom saboru i ne bavi se svojim bazičnim poslom. Sad je problem riješen, Čistoća će odvoziti, no što će biti za mjesec dana? Što će biti za dva mjeseca? Problem će se ponovno pojaviti", kaže Anka Mrak Taritaš.

Građani mogu nastaviti s razvrstavanjem jer kamioni konačno odvoze plastiku na odlagališta koncesionara koji su pobijedili na natječaju. Plastika sa zapadnog dijela grada, poput ove s Rudeša, odvozi se na Jankomir na odlagalište tvrtke Cezar, u vlasništvu Petra Pripuza, dok plastika iz centra i istočnog dijela grada odlazi na odlagalište Reoma grupe, gdje je trenutačno vrlo prometno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od recimo starog papira koji je tražen i vrlo isplativ, plastika globalno predstavlja problem i nije baš željena roba. Pa je Čistoća nakon tri tjedna nereda potpisala nove anekse ugovora s istim tvrtkama koje su je otkupljivale, i to po istim cijenama. 

"Aneks ugovora je potpisan sa Čistoćom grada Zagreba. Aneks je definiran na količine koje smo mi dužni preuzimati. Uvjeti nisu promijenjeni, te su uvjeti isti kao što je potpisan postojeći ugovor. Mi ćemo i dalje preuzimati plastiku, te se plastika šalje dalje na obradu", kaže Fatmir Ademi, direktor Reoma grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako kamioni neprestano voze, ne mogu tako brzo riješiti problem koji se gomilao tjednima. Još je mnogo spremnika u gradu pretrpano i pred radnicima Čistoće duga je noć.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo