Dugo ljeto / Počeo online upis u srednje škole. Ravnatelji negoduju zbog produljenih rokova: 'Sve će jako kasniti'

Mnogi ravnatelji smatra da su upisni rokovi nepotrebno produljeni do kraja srpnja

2.6.2020.
15:25
VOYO logo

Važan dan za sve osmaše: počeo je upis u srednje škole. No, ove godine učenici i njihovi roditelji zbog upisa neće morati dolaziti u školu, već je svu dokumentaciju moguće dostaviti elektroničkim putem.

Zbog cijele situacije produljeni su i upisni rokovi, što je izazvalo negodovanje i brojnih ravnatelja. Što na sve kažu učenici i koji su ključni datumi za ovogodišnje upise?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Online testovi i zadnje ocjene. Maša svoje osnovnoškolsko obrazovanje privodi kraju, a danas je i korak bliže upisu u srednju školu.

"Danas su krenuli upisi i trenutno su te prijave malo pretrpane jer se svi žele prijaviti što prije. Imamo svoju lozinku, ime, i onda dobijemo pin i prijavljujemo se", rekla je Maša Trpučević, učenica 8. razreda OŠ "Augusta Šenoe", Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Na daljinu? /

Kreću upisi u škole, ali što sa testiranjima: 'Još nismo ni krenuli. Dobivamo oprečne informacije'

Image
Na daljinu? /

Kreću upisi u škole, ali što sa testiranjima: 'Još nismo ni krenuli. Dobivamo oprečne informacije'

Do kraja školske godine Maši je ostalo nešto više od dva tjedna. Iako već zna u koju se gimnaziju želi upisati, do konačnih rezultata čekat će još gotovo dva mjeseca.

"Mislim da je svima koji se upisuju već sada taj perioda dug jer trebamo čekati pola ljeta da školi predamo dokumente za upis", izjavila je Maša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces upisa u srednje škole počeo je u utorak prijavom u online sustav. Za škole u koje se žele upisati osmaši se mogu prijavit od 8. do 22. srpnja. Ranije, 12. 7. završavaju prijave za škole koje provode dodatne provjere znanja, a ti se ispiti moraju provesti od 13. do 16. srpnja. Konačna lista upisa objavljuje se 25. srpnja, a onda od 27. do 31. srpnja učenici dostavljaju upisnice.

Njih ove godine učenici ne moraju donijeti u školu, već ih kao i sve ostale dokumente potrebne za upis mogu poslati elektroničkim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne možemo znati koliko će roditelja i učenika svoje upisnice poslati online, a tko će ih donijeti u školu. Netko tu mora biti i pratiti jel dokumentacija dostavljena i teško je reći koliko će roditelja to napraviti na ovaj ili onaj način. Moramo biti spremni na sve", poručila je Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina, Zagreb.

Ova zagrebačka gimnazija najesen prima 182 nova učenika. Ravnateljica kao i mnogi drugi ravnatelji smatra da su upisni rokovi nepotrebno produljeni do kraja srpnja.

"Najveći problem je to prekasno predavanje upisnica jer nama to jako remeti pripremu za novu školsku godinu. Sve će jako kasniti ili nećemo moći ići na godišnje odmore", pojasnila je Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva poručuju, nastavna godina zbog štrajka traje dulje.

"Nastavna godina traje dulje, neki završavaju tek 26. lipnja i treba ostaviti prostora za učenike s teškoćama i za dodatne ispite, za sve ono što se radi prije upisa. Postoji razlog zašto nešto traje određen broj dana i svima trebamo omogućiti da se upišu i nismo mogli znatnije kratiti te rokove", rekao je Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se upisne ljestvice zaključiti mjesec dana nakon završetka škole za gotovo 40.000 osmaša.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo