do 10. travnja / Počinje 18 izdanje ZagrebDoxa: 'Filmovi su tu da nas podsjete da ima lijepih stvari u svijetu, da on nije monokromatski'

Zagreb postaje središte europskih i svjetskih filmaša koji će predstaviti svoje posljednje radove

3.4.2022.
21:00
VOYO logo

ZagrebDox ove godine nudi bogat program, 86 filmova iz cijeloga svijeta prikazivati će se ovdje, a neki će imati svoje premijere. Otvara se filmom izraelskog režisera Ohada Milstena, "Ljetne noći".

Direktor festivala Nenad Puhovski kaže da se osim dobrih filmova raduju i druženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se filmovi mogu vidjeti bilo gdje, na telefonu, na platformama, televiziji, međutim gledati filmove, družiti se, diskutirati, to je ono što festival čini festivalom. Jako smo ponosni što smo i zadnje dvije godine imali otvorena događanja, nismo išli online ili hibridno. Pokušali smo omogućiti ljudima da izađu i vide filmove. Svijet je posljednje dvije godine postao svijet zatvorenosti, neke vrste depresije, povlačenja ljudi u sebe, takvi događaji kao što su filmski festivali mogu barem na čas dati neki privid starog normalnog ili nekog novog nenormalnog", rekao je.

Dodaje da je prije dvoje godine festival bio otkazan točno tjedan dana prije početka, a da su odradili tri izdanja u dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo lako, ali evo napunili smo 18 godina. Idemo dalje s uvjerenjem da radimo dobre stvari, a isključivi je sudac naša publika", kaže.

Image
Egzotično /

Zbog sankcija Rusija ostala bez zapadnih filmova. Umjesto njih, filmovi iz Kazahstana, Kine… predlaže ruski parlament

Image
Egzotično /

Zbog sankcija Rusija ostala bez zapadnih filmova. Umjesto njih, filmovi iz Kazahstana, Kine… predlaže ruski parlament

Na pitanje je li konkurencija filmaša velika, Puhovski odgovara da je velika konkurencija filmova, ali ne i samih filmaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Filmaši su dragi ljudi, dokumentaristi. Vole se družiti razgovarati o stvarnim problemima svijeta u kojem živimo. Dokumentarac je nešto što ne govori samo o svijetu nego i čuva naša siječanja, imamo neku urođenu naviku da zaboravimo. U ovom trenutku vodi se oko 40 ratova i sukoba u svijetu. No oni su tu da nas podsjete da ima i lijepih stvari, da nije jednobojan, monokromatski, svijet je u svim šarenim bojama, dođite i pogledajte čitavu paletu", rekao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo