Čista srijeda / Počinje korizma: 40 dana posta kako bi čovjek promislio o izbacivanju onog što ga čini lošijim

Današnjom Pepelnicom, odnosno danom pokore, razmišljanja, nemrsa i posta počinje priprema za najveći katolički blagdan Uskrs

26.2.2020.
19:49
VOYO logo

Čista je srijeda i početak korizme. Vrijeme kada se kršćani kroz pokoru pripremaju za blagdan Uskrsa. Uz posta, odriču se u korist drugih i susprežu od loših navika.

Pepelnica je za neke asocijacija na odricanje od duhana. Drugi se odriču alkohola. Neki pak svega slatkoga.
Pa su mnogi razmišljali upravo o takvim takozvanim "pokoricama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi zdravlja se čovjek može odreći alkohola ili mesa", kaže Martin iz Osijeka, a Josipa dodaje: "Ili slatkiša ili ružnih riječi".

Mnogi će i postiti i to 40 dana do Uskrsa. A Katolička crkva objašnjava zašto baš toliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"40 godina ropstva u zemlji egipatskoj. Zemlji sužanjstva. 40 godina traje izlazak. Isus 40 dana odlazi u post uz molitvu u pustinju", kazao je Ivan Jurić, župnik Donjogradske župe iz Osijeka.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No danas će se neki odreći i suvišnog šopinga. Ima i onih koji će se 40 dana suspregnuti od korištenja društvenih mreža, no i onih koji će odbaciti prekomjerno korištenje šminke

Korizma nije vrijeme žalosti, već vrijeme u kojem čovjek promišlja o izbacivanju svega što ga čini lošijim, a kako bi postao - boljim.

"Smisao korizme nije da mi se odreknemo nekih stvari, nego da se zaista odreknemo zla u sebi i postanemo bolji ljudi. Bili vjernici, katolici, nevjernici...", izjavio je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa, umjesto odricanja, mnogi za korizmu ne razmišljaju o sebi, već o drugima.

"Učiniti neko dobro djelo. To mi je važnije nego nečega se odreći", komentirala je Stanislava iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo današnjom Pepelnicom, odnosno danom pokore, razmišljanja, nemrsa i posta počinje priprema za najveći katolički blagdan Uskrs. 

S mise su poslane plemenite poruke, baš onakve kakve je poslao papa Franjo,a to je da samoodricanje i žrtvovanje ne treba biti glorificiranje neke vlastite žrtve, već treba ići u korist onoga da čovjek shvati da se zapravo time rješava određenog zla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se odriče nekih materijalnih stvari, odriče ih se u korist drugih, da pomaže drugima, da je tek tada potpuno ispunjen onaj smisao koji korizma nosi.

U Sloveniji je Crkva reagirala na koronavirus micanjem vode iz škropionica i preporučila ljudima da si ne pružaju ruke. Hrvatska crkva nije se jednoglasno odlučila na takav potez, već je to prepušteno svećenicima da sami odluče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo