sredstva iz eu fondova / Počinje obnova više od 17.000 stanova: ukupan trošak iznosit će oko milijardu kuna

Krenuo je novi, dosad najveći val energetske obnove stambenih zgrada. U iduće dvije godine obnovit će se preko 600 objekata sa 17.000 kućanstava, u što će biti uloženo oko milijardu kuna

7.2.2017.
22:46
VOYO logo

Obnova zgrade sa 230 stanova iz Utrina stoji više od 10 milijuna kuna, a ono što je najljepše - najveći dio novca trebali bi dobiti bespovratno. Kroz dosad najveći natječaj za energetsku obnovu zgrada!

Sve staro i derutno uskoro će se popraviti, zamijeniti. A onda bi limenka iz Utrine - mogla postati zagrebačka ljepotica. Građena je još 1969, i trenutno vapi za obnovom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stara je, izolacija je slaba, sve je trulo, i želimo novi oblik, novu zgradu, al najvažnija je ušteda", Mulija Kabudaja, predstavnica suvlasnika.

U potpunosti će se zamijeniti svi slojevi pročelja. Vanjski zidovi i krov obložit će se toplinskom izolacijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što će suvlasnici tu dobiti je kompletno novu zgradu izvana, plus komforniji i udobniji život i veću vrijednost stanova", Natko Bilić, direktor projektantske tvrtke.

Planira se obnoviti 616 višestambenih zgrada za što je potrebno osigurati 629 milijuna kuna. Tim novcem iz fondova EU, svaki će se projekt sufinancirati sa 60 posto, dok preostalih 40 posto trebaju dati vlasnici stanova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se pribroji i njihovo ulaganje - iznos za obnovu premašuje milijardu kuna. Projekt - toliko velik - da je na predstavljanje uz ministre stigao i premijer. 

"Na taj način smanjit će se u budućnosti i trošak potrošnje energije naravno, a smanjit će se i emisije CO2, potaknut će se građevinski sektor i mislim da ćemo imati multiplicirajuće učinke ovog jako dobro projekta", rekao je Andrej Plenković. 

Poduzetnici se slažu s premijerom. Osim što će obnova svima donijeti više posla, popraviti i osuvremeniti izgled gradova - građanima će značajno povećati vrijednost nekretnina.

"Na europskom nivou izračunato je da je u prosjeku nekih 16 do 17 posto porast vrijednosti stanova u višestambenihm zgradama ukoliko se s energetskih razreda D, E ili F obnove na energetske razrede C, B, A ili A", Željka Hrs Borković, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, manje će novca odlaziti na račune! 

Hoće li sve prijavljene zgrade novac i dobiti - posebno tijelo u Fondu za zaštitu okoliša tek treba odlučiti - i projekte evaluirati. Utrinska limenka mogla bi zablistati kroz godinu i pol dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo