OČEKUJU VELIKI INTERES / Počinje sezona cijepljenja protiv gripe: Obiteljski liječnici objasnili kakva je procedura u doba korone

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz KoHOM-a očekuju veći interes nego ranijih godina, ali i vjeruju da će im HZJZ dostaviti optimalan broj doza cjepiva

6.10.2020.
10:20
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izvijestili su u utorak kako će svi pacijenti koji imaju pravo na besplatno cijepljenje to pravo moći ostvariti, kao i uvijek do sada, u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika.

Pacijente su pozvali da cijepljenje protiv gripe unaprijed dogovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog početka epidemije izazvane koronavirusom, a prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ulazak u zdravstvene ustanove provodi se propisanim postupkom (trijažom) kojoj prethodi telefonska najava dolaska, podsjetili su i dodali kako i termin i datum cijepljenja protiv gripe pacijenti telefonom mogu dogovoriti sa svojim liječnicima kako ne bi bilo neželjenih grupiranja, a time i ugrožavanja ostalih pacijenata.

Svaki obiteljski liječnik organizirat će vrijeme za cijepljenje u svojoj ordinaciji u skladu sa specifičnostima njegove prakse, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRAĐANI NISU NAKLONJENI /

Zabrinjavajuće istraživanje: Gripa je pred vratima, a više od dvije trećine Hrvata ne misli se cijepiti!

Image
GRAĐANI NISU NAKLONJENI /

Zabrinjavajuće istraživanje: Gripa je pred vratima, a više od dvije trećine Hrvata ne misli se cijepiti!

Očekuju veći interes nego ranijih godina

Iz KoHOM-a očekuju veći interes nego ranijih godina, ali  i vjeruju da će im HZJZ dostaviti optimalan broj doza cjepiva.

Pacijenti koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje do sada su se mogli cijepiti u najbližem Zavodu za javno zdravstvo, uz plaćanje, te se u KoHOM-u nadaju da će im to biti omogućeno i ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pojedine ljekarne omoguće primjenu cjepiva u samoj ljekarni, cijepljenje se može realizirati i na taj način, uz prisustvo liječnika koji procjenjuje postoje li kontraindikacije te odobrava cijepljenje", izvijestili su.

Također, upozorili su da kupovanje cjepiva i donošenje u ordinaciju nije opcija koja je našim zakonima dozvoljena jer se radi o lijeku koji se pohranjuje u hladnjaku, te hladni transportni lanac, prema preporuci regulatorne agencije HALMED, mora biti osiguran. U suprotnom, liječnik ne može preuzeti odgovornost za neadekvatni transport i eventualne moguće komplikacije, dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo