BANKARICA / Podigla 875.000 kuna s računa davno umrlih klijenata, otkrili je slučajno: 'Moguće da je on umro, ali...'

Image
Foto: Thinkstock/ Ilustracija

Podizala je uglavnom staru deviznu štednju, i to s računa koji su godinama bili neaktivni

30.8.2019.
10:08
Thinkstock/ Ilustracija
VOYO logo

Bivša bankarica Romana K. osuđena je na dvije godine zatvora jer je s računa 64 uglavnom umrlih klijenata neovlašteno podigla i potrošila čak 875.000 kuna štednje.

Podizala je uglavnom staru deviznu štednju, i to s računa koji su godinama bili neaktivni. Tako je tijekom 2013. i 2014. godine sama sebi u gotovini isplatila oko 307.600 kuna i oko 75.600 eura, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, kojem je ustupljen taj predmet, žalilo se na presudu smatrajući je preblagom. Irma Bagarić, državna odvjetnica iz Koprivnice koje je zastupala optužnicu, navela je kako bankarica mora biti strože osuđena.

Ističe kako su joj kao olakotne okolnosti uzete neosuđivanost, depresija i činjenica da je samohrana majka. No, mnogo je više otegotnih, smatra Bagarić. Tu, prije svega, misli na upornost u počinjenju kaznenog djela u dužem razdoblju i potpuna odsutnost priznanja bilo kakve odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankarica je svoj plan provodila tako da je novac neovlašteno podizala uglavnom s računa davno umrlih osoba, a više je klijenata živjelo u susjednim zemljama, prije svega Srbiji i BiH.

No, prava se lavina pokrenula nakon što su se u banci potkraj 2014. godine pojavili nasljednici pokojnog klijenta tražeći da im se isplati njegova stara štednja. Klijent je umro još 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je kako je upravo on 30. travnja 2014. s računa podigao oko 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klupko se nakon toga počelo odmatati. Bankarica koja je radila u poslovnicama na Vrbanima i Jarunu ustrajala je u svojoj obrani i nakon što joj je na sudu predočeno kako je nemoguće da je klijent bio na njezinu šalteru tog dana jer je tada bio mrtav punih 17 godina. "To da je on umro, to je moguće točno, ali unatoč tome odgovorno tvrdim kako je baš ta osoba u travnju 2014. bila u banci i ja sam joj isplatila štednju", govorila je bankarica.

Zagrebačka banka obeštetila je sve klijente i njihove obitelji ne čekajući pravomoćnu sudsku presudu, pa oni i nisu postavljali odštetne zahtjeve prema bivšoj bankarici. Postane li presuda pravomoćna, ona će sav novac ostvaren kaznenim djelom, a riječ je o ukupno 875.000 kuna, morati uplatiti u državni proračun, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo