prosvjed udruga / Podržali pred Saborom trudnicu kojoj ne daju pobaciti: 'Mirela, hvala ti za hrabrost i snagu'

Organizacije civilnog društva uputile su zahtjeve za legalan pobačaj

6.5.2022.
9:34
VOYO logo

U Hrvatskoj je odjeknuo slučaj trudnice, Mirele Čavajde, kojoj u niti jednoj bolnici ne žele napraviti prekid trudnoće iako njena beba ima maligni tumor zbog kojeg će ili umrijeti u majčinom trbuhu ili će imati teški invaliditet i živjeti kao biljka. Po hrvatskom zakonu, pobačaj u takvom slučaju je moguć i nakon 10. tjedna trudnoće ako ga komisija odobri.

Mirela je sada u šestom mjesecu trudnoće, a za stanje svoje bebe saznala je tek nedavno. Neki liječnici uputili su je da na pobačaj ode u Sloveniju i da ga sama plati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MIRELA ČAVAJDA ZA RTL DIREKT /

Ne daju joj prekid trudnoće. 'Pitam se tko će kasnije sakupit dijelove mene'

Image
MIRELA ČAVAJDA ZA RTL DIREKT /

Ne daju joj prekid trudnoće. 'Pitam se tko će kasnije sakupit dijelove mene'

Organizacije civilnog društva uputile su u petak s okupljanja ispred Sabora zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj te dale podršku hrabroj Mireli.

"Ovi zahtjevi su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom", poručili su ispred Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako jedan ministar nema utjecaj i kontrolu na svoj vlastiti resor, doista, za zapitati se u kakvoj mi to državi živimo", rekla je Marinela Matejčić iz riječke udruge PaRiter.

"Dogodili su se brojni propusti, Mirela Čavajda je reagirala odmah, međutim zdravstveni sustav ju nije bio u stanju podržati i sad se izvlače. Vjerujemo da su ove sad komisije rezultat pritiska medija. Što se tiče liječnika koji tvrde da je zakon nedefiniran, u zakonu jasno piše da se nakon 10. tjedna obavlja prekid trudnoće u tri situacije: u slučaju kad je medicinski utvrđeno da zbog malformacija ili bolesti plod ne može živjeti, u slučaju kad je trudnoća životno opasna za ženu i u situaciji kad je trudnoća nastala kao rezultat silovanja ili rodoskvrnuća. Ne spominju se ni 22. ni 24. tjedan. Zakon je jasan", kazala je Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo