poslovna anđelica / Poduzetnica Ester Dyson u Direktu otkrila zašto je postala poslovna žena i kako joj je svemirska obuka spasila život

Ova svestrana Amerikanka bila je novinarka, pa astonautkinja u ruskom svemirskom programu, zatim spisateljica, te spretna investitorica

29.11.2016.
22:35
VOYO logo

U Zagrebu se održava konferencija poslovnih anđela, na kojoj je najveća zvijezda - Bruce Dickinson frontmen Iron Maidena.

Dickinson nije došao kako bi izveo Run to the Hill, nego kao  izuzetno uspješan i bogat poduzetnik. I u toj ulozi je briljirao - njegov je 40 minutni govor bio apsolutni hit konferencije - za sve osim za Milana Bandića, koji je dok je Dickinson govorio - malo dremnuo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od gošći-anđelica bila je i poduzetnica Ester Dyson. Ova svestrana Amerikanka bila je novinarka, pa astonautkinja u ruskom svemirskom programu, zatim spisateljica, te spretna investitorica. Kako joj je svemirska obuka spasila život, zašto je postala poslovna žena i otkud joj novac za investiranje podjelila je s Dankom Derifaj

Što znači biti anđeo investitor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovi znači da svoj vlastiti novac investirate direktno u kompaniju. Kada ste "rizični kapitalist", ulažete tuđi novac i morate biti vrlo pažljivi da ne pogriješite, trebate imati dobar razlog, provesti istragu prije, jer ako pogriješite izgubili ste tuđi novac. Ako ste anđeo investitor... to je moj novac i ponekad ću radije pogriješiti zbog nekog tko mi se sviđa, jer čak i ako izgubim novac nešto ću naučiti.

Zvučite kao da imate mnogo novca i ne tražite ništa zauzvrat, koji je vaš interes?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzvrat tražim tri posto biznisa ili tako nešto, no počela sam samo s dobrim obrazovanjem, imala sam dobre roditelje, ali nisam imala novaca. Osnovala sam posao koji je počeo zarađivati, zatim sam napisala knjigu za koju sam dobila predujam od milijun dolara. Posrećilo mi se par puta i od tada posao raste svake godine.

Kako birate gdje ćete investirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je to moj vlastiti novac, kako rekoh, nemam puno pravila. Zanima me je li to što netko radi korisno, je li to već netko prije učinio i zašto to raditi ponovno, naravno, moram vjerovati da će biti uspješni. Ponekad mislim ako im pomognem možda će biti uspješni, stoga su te kompanije dovoljno male da možete učiniti razliku.

Imate vrlo zanimljivu priču koja se tiče vaših ulaganja u svemirski program, postoji i osobna strana priče?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svemirsko putovanje mi je spasilo život. Od listopada 2008. do ožujka 2009. sam šest mjeseci živjela u Star Cityu pokraj Moskve trenirajući za rezervnog astronauta. Učila sam dvije stvari, o svemirskim instalacijama, kako popraviti opremu, filtere za zrak, pa onda i "svemirsku medicinu". To je ono što rade, šalju opremu i ljudska tijela u svemir, kao što sam rekla, investiraju u ljudska bića. I tako su mi napravili razne vrste liječničkih pretraga i otkrili da imam dijagnozu koja prethodi raku jednjaka. Otkrili su ga u prvom stadiju, izvadili van i to mi je spasilo život! 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo