nisu zadovoljni / Poduzetnici protiv HDZ-ova booking portala: 'To je tržišno samoubojstvo, nema nikakvog smisla'

Iznajmljivačima ideja o državnom booking portalu nije odbojna. Nije ih briga kome će plaćati proviziju, ako je 15 posto jeftinija

10.6.2020.
12:01
VOYO logo

HDZ predstavio je plan koji je izazvao niz burnih reakcija od poduzetnika. Riječ je o najavama projekta koji obuhvaća turizam.

Konkretno, o pokretanju booking portala preko kojeg bi naši iznajmljivači pronalazili goste. Provizija bi bila pet posto, dok primjerice Booking.com uzima 20 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivačima ideja o državnom booking portalu nije odbojna. Nije ih briga, kažu, kome će plaćati proviziju, ako je 15 posto jeftinija.

"Ja gledam to pozitivno u svakom slučaju. To je napredak. Bolje platiti državi pet posto, nego Booking.comu 20 posto jer i država treba živjeti", izjavila je Nada De Zamagna, vlasnica apartmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nigdje nikog /

Korona zadala udarac i turizmu na Hvaru: Kokteli 25 umjesto 50 kuna, noćenje od sedam, osam eura

Image
Nigdje nikog /

Korona zadala udarac i turizmu na Hvaru: Kokteli 25 umjesto 50 kuna, noćenje od sedam, osam eura

Iako, i dalje je nejasno hoće li se provizija plaćati državi, ili će država unajmiti agenciju koja će napraviti taj portal. Ministar turizma kaže da su to tehničke stvari oko kojih se treba dogovoriti. Htjelo se, zaključuje, stati na kraj portalima iz inozemstva, koji ubiru novac, a ne plaćaju porez.

"To su problemi koji se u EU raspravljaju već, evo ja mogu reć, tri četiri godine na tome rade, još nismo našli pravo rješenje i da na taj način potičemo web portala, da na neki način i tih 108 tisuća privatnih iznajmljivača i svih drugih što plaćaju silne provizije", poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No poduzetnici poručuju da HDZ radi protiv slobodnog tržišta.

"Ako ćete vi s novcima poduzetnika, to su te članarine, kojima se HTZ financira, uz boravišne pristojbe, raditi nešto što će tim istim poduzetnicima biti praktički konkurencija na tržištu, to definitivno nema nikakvog smisla, to je praktički pucanj u vlastitu glavu. Rekao bih jedno tržišno samoubojstvo", izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistički djelatnici napominju da će proći godine dok takav portal, ako se i pokrene, zaživi.

Svima je trenutno na prvom mjestu otvaranje granica, što je konačno dogovoreno s Austrijom, a do 15. lipnja, najavljuje ministar turizma, taj bi problem trebao biti riješen i s Mađarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je za Opatiju, poručuju hotelijeri, izuzetno važno.

"Na prvim mjestima u ljetnim mjesecima, u Opatiji najviše ljetuju gosti iz Austrije, Njemačke, Slovenije, zemalja bivše Jugoslavije. A naravno da je tu i Mađarska", rekao je Ivan Sarajlić, glasnogovornik hotelskog lanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijesti o otvaranju granica s pažnjom prate i privatni iznajmljivači.

"Austrijanci, oni obožavaju Opatiju. Tako da očekujemo dosta rezervacija. Od 15. se sigurno sve otvara, jer imaju pritisak EU", izjavila je De Zamagna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 15. lipnja očekuje se otvaranje granica i za zemlje izvan Europske unije. Sutra se, pak, na Vladi raspravlja o Cro kartici. Vremena je malo, u izbornoj su utrci brži koraci.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo