siva jesen / Poduzetnici s tri puta skupljom strujom na rubu egzistencije: Direkt istražuje hoće li krenuti stopama Britanaca

U većini europskih zemalja, ističu, poduzetnici plaćaju niže cijene struje od građana, u Hrvatskoj je obrnuto

23.8.2022.
8:00
VOYO logo

Stigla je. Ta teška jesen o kojoj smo toliko dugo slušali je tu. Ne samo zato što je u Zagreb stigla kiša, nego zato što nam je stigla najveća inflacija otkad postoji državni zavod za statistiku. 10 kuna je litra mlijeka, 30 kuna wc papir, a dok se građani čude cijenama, poduzetnici se čude računima. Struja im je tri puta skuplja nego lani, ali koliko god se bunili ogromni računi stižu i dalje. Borko Brunović pitao ih je danas što misle poduzeti i jesu li spremni na otpor kakav pružaju Britanci. Njih sto tisuća odlučilo je prestati plaćati račune u velikoj akciji Don't Pay UK.

Čak 103 godine obitelj ima staklarsku radnju, preživjeli su Franju Josipa, Tuđmana i Tita, a ova jesen će im ipak biti jedan od najtežih. Radili su slike za predsjednike i premijere, danas se pitaju ima li proizvodnja u Hrvatskoj uopće smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je već dosta došla voda do grla kako se kaže jer toliko sve poskupljuje, sad ovaj novi udar te HEPA i struje, struja nam je za duplo otišla gore", poručuje Damir Marković, obrtnik.

Prati vijesti, najave famoznih paketa mjera, ali zasad ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo prepušteni sami sebi da se snalazimo sami, da nekako preživimo sami, ali je to danas sve teže i teže. Jasno nam je da je globalna situacija u svijetu i Europi takva kakva je, da je recesija prisutna, ali mora nam netko pomoći, izaći u susret", kazao je Marković.

Image
Opet jao najsiromašnijima /

Inflacija još jednom otkad se mjeri obara rekord! Sindikati upozoravaju: Najgore u RH pogađa 800.000 ljudi

Image
Opet jao najsiromašnijima /

Inflacija još jednom otkad se mjeri obara rekord! Sindikati upozoravaju: Najgore u RH pogađa 800.000 ljudi

Ugostitelj Hrvoje vladajućima preporučuje jednu dobru kavu za buđenje. Ako se ne probude iz lagodnog ljetnog sna, govori nam, mnogi će poduzetnici staviti ključ u bravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj kafić ima 22 kvadrata i sada struja dolazi skoro sedam tisuća kuna, prije je dolazila maksimalno tri tisuće kuna, ovisno o mjesecu, zima ljeto. Ali što će se sada recimo meni konkretno dogoditi, kad neće terasa raditi kao po ljeti, ja ću dobivati puno više, puno više struje ću morati plaćati, veće račune ću dobivati, a neću moći toliko posla napraviti tko u ljetnim mjesecima", tvrdi Hrvoje Jagnjić, ugostitelj.

Zatvaranje lokala realna je opcija, no sve više razmišlja i o alternativnim načinima borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba se nekako pobuniti, izaći na ulice, ali za ozbiljno, ne onako plaho", dodaje Jagnjić.

I dok Hrvati tek razmišljaju o sljedećim koracima, Englezi su već krenuli u akciju. Na portalu don't pay, 111 tisuća građana zatražilo je niže cijene energije. Ako dođu do milijun potpisa, a ništa se ne promijeni, od 1. listopada potpisnici prestaju plaćati račune

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako puno ljudi strahuje od zime jer si neće moći priuštiti grijanje što je na kraju i dovelo do don't pay akcije i mnogih prosvjeda koji će tek početi", kazala je Josipa Kukor, Hrvatica iz Londona.

Baš tog prvog listopada kad će Britanci možda prestati plaćati, Hrvati će prosvjedovati. A je li i u Hrvatskoj moguć takav britanski neposluh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je moguće, to se ne dešava samo u Engleskoj, recimo u Nizozemskoj je situacija takva da se poljoprivrednici i građani bune protiv takve situacije, okreću zastavu naopako", kaže Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika.

U većini europskih zemalja, ističu, poduzetnici plaćaju niže cijene struje od građana, u Hrvatskoj je obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa Vlada nema sluha, ima dosta problema sa sluhom i tako je bilo i prije kada je bila kriza i mi smo morali već dva prosvjeda organizirati, a morat ćemo organizirati i još jedan", dodaje Oreščanin.

Divljanje cijena energenata probudilo je i inflaciju, u Hrvatskoj 12,3 posto, na otoku gotovo 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjeća se veliko nezadovoljstvo ne samo rastom cijena energenata nego i cijenama osnovnih namirnica u dućanima. Najveći problem je što plaće nisu pratile porast cijena života", rekla je Kukor.

Teško je na otoku, teško je u Hrvatskoj. Dok svi očekuju tešku jesen, ljetna kiša je najavila je koliko će ona biti siva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo