Stradao u Afganistanu / Poginuli vojnik se nedavno oženio i dobio dijete: 'Bio je divna osoba uvijek spremna na šalu'

Image
Foto: MORH, PIXSELL

Cijeli mu je život bila želja postati profesionalni vojnik. MORH-u je slao pet molbi nakon kojih ga nisu primili

24.7.2019.
15:25
MORH, PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski vojnik, skupnik Josip Briški, koji je poginuo nakon jutrošnjeg napada talibana u Afganistanu, imao je 27 godina.

RTL doznaje da se Briški nedavno oženio i dobio dijete, a stanovao je u Sesvetama. Cijeli mu je život bila želja postati profesionalni vojnik. MORH-u je slao pet molbi nakon kojih ga nisu primili te je u Hrvatsku vojsku uspio ući tek iz šestog pokušaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Afganistanu mu je bila prva međunarodna misija 

Prijatelji ga opisuju kao divnu i uvijek nasmijanu osobu spremnu na šalu. U Hrvatskoj vojsci bio je pet godina, a odlazak u Afganistan bila mu je prva međunarodna misija. 

Ondje je bio pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru (Resolute Support) u Afganistanu, a bio je angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Trojica hrvatskih vojnika stradala su jutros u 8.45 sati po lokalnom vremenu ispred kampa Lion u Kabulu u napadu bombaša samoubojice. Dvojica vojnika teško su ozlijeđena, ali su izvan životne opasnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan objasnio je jutros kako se dogodio napad. 

"Naš tim, koji je smješten u kampu Gibson, uputio se na redovitu zadaću u kamp Kaia s pet neborbenih, ali oklopnih vozila koja su oklopljena po najvišem standardu za neborbena vozila i pružaju maksimalnu zaštitu. U svakom vozilu bile su tri osobe. Kako je i planirano, dva su se vozila odvojila i krenula prema aerodromu Kaia, a tri nastavila  prema kampu Lion. U 8.45 sati po lokalnom vremenu, na glavnoj cesti između kampa Lion i kampa Kaia, 200 metara od kampa Lion, prema izjavama očevidaca motocikl trokolica s navodno bombašem samoubojicom zaletio se u naše vozilo koje se prevrnulo te su naši pripadnici ozlijeđeni", kazao je Tuškan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo