odlazak kući / Pogledajte iz zraka ogromne gužve na hrvatskim granicama: Čeka se satima, gužve na Bregani, a raste i kolona na Bajakovu

Iako policija tvrdi da je 70 posto manje prometa, scene podsjećaju na one prijašnjih godina prije korone

19.12.2020.
18:35
VOYO logo

Kolone, višesatna čekanja, nervoza, negativni testovi. Sve je to obilježilo veliki povratak kući za blagdane u ili kroz Hrvatsku. Svi žele stići što prije svojim najmilijima, satima se čeka na svim ulazima i izlazima iz Hrvatske, od Istre do Neuma.

Naša je kamera poslijepodne iz zraka snimila 16 kilometara dugu kolonu na graničnom prijelazu Bregana. Između graničnih prijelaza formirala se kolona u četiri traka, a iako policija tvrdi da je 70 posto manje prometa, scene podsjećaju na one prijašnjih godina prije korone. Samo na Bregani se čekalo i osam sati, na prijelazu Macelj tri sata, a na Pasjaku i do šest sati. 

Nervozu nakon sati čekanja u koloni na hrvatsko-slovenskoj granici vozači nisu mogli skriti. 80 posto ih je u tranzitu. Putuju prema Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Gužve bez iznimki /

Kolone su sve veće: Na graničnim prijelazima iz Slovenije čeka se i po osam sati. Gužva je i na Bajakovu

Image
Gužve bez iznimki /

Kolone su sve veće: Na graničnim prijelazima iz Slovenije čeka se i po osam sati. Gužva je i na Bajakovu

Problemi tek na našoj granici

Većina je našim reporterima kazala da do slovensko-hrvatske granice nisu imali problema.

"Od četiri sata smo na granici bez toaleta, gladni i žedni, nema nam tko reći zašto stojimo, da znamo zašto stojimo, dijete mora na toalet, bezobrazni, bezobrazni", kazala je putnica iz Bugarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kolonama se čekalo i na granici s Bosnom i Hercegovinom kod Neuma. Baš kao i na Pasjaku gdje su radnici iz Italije na povratku za BIH, Kosovo i Makedoniju čekali satima.

Stiže i magla

Od ponoći s petka na subotu do 16 sati u Hrvatsku je ušlo gotovo 63 i pol tisuće putnika u 28 tisuća 905 vozila, od toga je u tranzitu kroz zemlju bilo više od 52 tisuće putnika. Iz Hrvatskog autokluba pozivaju na oprez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Bajakovu se kolona povećava iako moram priznati da na Bregani ne jenjava. Vrlo teško je izdržati to čekanje na graničnom prijelazu i poslije nakon ulaska u Hrvatsku voziti, a biti opezan definitivo apeliramo na vozače da budu oprezni, mokro je sklisko, spušta se večer bit će i magle, neka budu oprezni", kazala je Irena Belamarić, iz Hrvatskog autokluba.

Puno dokumenata

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Iz policije poručuju da su svi prometni trakovi otvoreni i da rade punim kapacitetom, no potrebno je kažu dulje vrijeme za pregled dokumenata za ulaz u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su krenuli ranije da prođu Srbiju prije nego što u ponedjeljak stupi na snagu odluka prema kojoj će za ulazak u tu državu biti potreban negativan PCR test. A na izlazu iz Hrvatske, na prijelazu Bajakovo su stoga sve duže kolone.

Kolona je, javio je naš Tin Kovačić s Bajakova, iz minute u minutu sve duža i duža. Popodne je bila pet kilometara, ali sve je duža. Kolona je samo na izlasku iz Hrvatske, iz pravca Srbije gužve nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za to je jednostavan - većina ljudi iz kolone su Srbi, Turci, Albanci koji su krenuli kući za praznike. Kulminacija kolone je sada, gužva je počela još jučer, a zbog najave da bi Srbija mogla od početka idućeg tjedna tražiti negativan test na koronu za ulazak u zemlju, mogla bi se još nastaviti i sutra jer bi neki mogli to pokušati izbjeći.

Carina ima dovoljan broj službenika, no kolona je prevelika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo