Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OTAC DOMOVINE U METROPOLI

Pogledajte kako će izgledati spomenik koji Franji Tuđmanu u Zagrebu diže Milan Bandić

Zagreb kao metropola Republike Hrvatske napokon dobiva monumentalni spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Image
Foto: RTL
Vijesti.hr/ 22.11.2018. u 12:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, u društvu s akademskim kiparom Kuzmom Kovačićem, autorom spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, posjetio je Ljevaonicu umjetnina Ujević. Tom prigodom održana je prezentacija Tuđmanove statue koja će 10. prosinca biti postavljena na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. 

Image

Novi Franjo je gotov! Evo kako izgleda Bandićev Franjo Tuđman

Fotogalerija

Leđima će Tuđman biti okrenut fontanama, a frontalno će gledati prema budućem Spomeniku domovini, predviđenom između Gradske uprave i koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Spomenik je visok 4,25 metara, teži oko tonu i izliven je u bronci, a cijeli projekt, prema ranijim informacijama, stoji oko četiri i pol milijuna kuna bez PDV-a.

Mjesto Franji Tuđmanu prepustila je piramida 'Granit koji pamti' arhitekta Branka Silađina ''preselivši'' koji kilometar južnije kod zgrade Muzeja suvremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U blizini spomenika bit će ispisan i tekst: "Možete mi, evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam." Ulomak je to iz Tuđmanova zatovorskog dnevnika iz 1984. godine.


Pogledajte i galeriju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku diljem Hrvatske

U čast prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana niknuli su diljem Republike Hrvatske mnogi spomenici, statue i biste, a u našoj galeriji iz niza prikaza izdvojili smo ih 20-ak.

Njihov izgled izazvao je mnogo prijepora u javnosti, a reagirao je često i dio struke zgrožen "velikom dozom diletantizma, nevjerojatne likovne nepismenosti i neodgovornosti prema javnom prostoru - niskom kvalitetom oblikovanja" što je u mnogim slučajevima dovelo do "karikaturalnosti prikaza". 

Upravo se čita

Vijesti.hr/ 22.11.2018. u 12:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba