OTAC DOMOVINE U METROPOLI / Pogledajte kako će izgledati spomenik koji Franji Tuđmanu u Zagrebu diže Milan Bandić

Image
Foto: RTL

Zagreb kao metropola Republike Hrvatske napokon dobiva monumentalni spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

22.11.2018.
12:02
RTL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, u društvu s akademskim kiparom Kuzmom Kovačićem, autorom spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, posjetio je Ljevaonicu umjetnina Ujević. Tom prigodom održana je prezentacija Tuđmanove statue koja će 10. prosinca biti postavljena na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. 

Image

Novi Franjo je gotov! Evo kako izgleda Bandićev Franjo Tuđman

Image

Novi Franjo je gotov! Evo kako izgleda Bandićev Franjo Tuđman

Leđima će Tuđman biti okrenut fontanama, a frontalno će gledati prema budućem Spomeniku domovini, predviđenom između Gradske uprave i koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik je visok 4,25 metara, teži oko tonu i izliven je u bronci, a cijeli projekt, prema ranijim informacijama, stoji oko četiri i pol milijuna kuna bez PDV-a.

Mjesto Franji Tuđmanu prepustila je piramida 'Granit koji pamti' arhitekta Branka Silađina ''preselivši'' koji kilometar južnije kod zgrade Muzeja suvremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U blizini spomenika bit će ispisan i tekst: "Možete mi, evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam." Ulomak je to iz Tuđmanova zatovorskog dnevnika iz 1984. godine.


Pogledajte i galeriju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku diljem Hrvatske

U čast prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana niknuli su diljem Republike Hrvatske mnogi spomenici, statue i biste, a u našoj galeriji iz niza prikaza izdvojili smo ih 20-ak.

Njihov izgled izazvao je mnogo prijepora u javnosti, a reagirao je često i dio struke zgrožen "velikom dozom diletantizma, nevjerojatne likovne nepismenosti i neodgovornosti prema javnom prostoru - niskom kvalitetom oblikovanja" što je u mnogim slučajevima dovelo do "karikaturalnosti prikaza". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo