PLAĆAJU GRAĐANI / Pogledajte kako se pred očima Franje Tuđmana i Milana Bandića rađa Spomenik domovini

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Spomenik polako dobiva svoj izgled, a radovi su počeli i izvan osnovne konstrukcije

3.2.2020.
12:53
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Radovi na zelenoj površini između Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u punom su jeku. Nasuprot spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu niče Spomenik domovini za koji će građani i građanke Zagreba morati platiti gotovo 35 milijuna kuna, a sve pod budnim okom gradonačelnika metropole Milana Bandića.

"Budući da s prozora gledam, ja ću svaki dan gledati radove", poručio je Bandić u spomeničkom zanosu onomad kad je u rujnu lani sa svojim partnerom, predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenković položio kamen temeljac za taj monumentalni kompleks na koji se čekalo više od desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pogledajte kako se pred očima Franje Tuđmana i Milana Bandića rađa Spomenik domovini

Image

Pogledajte kako se pred očima Franje Tuđmana i Milana Bandića rađa Spomenik domovini

Spomenik polako dobiva svoj izgled, a radovi su počeli i izvan osnovne konstrukcije. U punom sjaju trebao bi svakako zasjati do jeseni, a možda već i u svibnju s obzirom na to da se kao prvotni rok za radove spominjalo devet mjeseci.

Spomenik domovini radi se prema idejnom rješenju iz 2016. arhitekta Nenada Fabijanića, koji je objasnio da se "Spomenik domovini sastoji od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara - menze i Portala paviljona koji kao cjelina čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti".

Specijalne staklene opeke, koje će biti posložene u zid inspiriran onim koji je do 2005. stajao na Selskoj cesti, dizajnirane su u Češkoj, a krasi ih uzorak po ideji kipara Josipa Tišljara. Kameni monolit od tri metra ibit će izrađen od hrvatskog kamena “Jadran zeleni”, a polimerni materijal od kojeg će biti 30-metarski portal dolazi iz Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik domovini izazvao je kontroverze kada su autori kninskog Spomenika Oluji Petar Tolić i Tonko Zaninović optužili Fabijanića da ih je plagirao što je on opovrgnuo.

Inače, Spomenik domovini je već odavno trebao bit gotov. Još 2003. godine Vlada Ivice Račana je donijela odluku o gradnji Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu, a Vlada Ive Sanadera osnovala je povjerenstvo u kojem je bio i Bandić. Natječaj je završen tek 2016. godine, a u međuvremenu je bio poništen onaj za gradnju, i to zbog krive procjene vrijednosti radova. Grad je, naime, projekt bio procijenio na 21,5 milijuna kuna, a stigla je samo jedna ponuda koja je premašivala taj iznos, i to od tvrtki Tigra i Vodotehnika. One su dobile posao i na ponovljenom natječaju, a cijena koja je narasla za oko 10 milijuna kuna pravda se skupim materijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje su tvrtke vrlo poznate. Vodotehnika je gradila tzv. ''Bandićeve fontane'', a Tigra, čiji je vlasnik kum zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, radila je na različitim poslovima za Grad Zagreb, poput ''zlatnih zahoda'' na okretištima Dubrava i Dubec.  Dio javnosti s obzirom na to je od početka upozoravao na sukob interesa, a našlo se i oniih koji su propitivali lokaciju, ali i što će domovini uopće spomenik jer nije mrtva, a na Medvedgradu već ima Oltar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo