nije im bilo lako / Pogledajte kakva iznenađenja su vremenske (ne)prilike pripremile našim reporterima u 2015.!

Ova godina bila je globalno najtoplija godina u povijesti mjerenja, a kod nas jedna od najtoplijih. O brojnim vremenskim neprilikama, poplavama, vrućinama i burama izvještavali su i naši reporteri, a ponekad ih je vrijeme ometalo i kada ono samo nije bilo tema

31.12.2015.
19:20
VOYO logo

Od minus 20 do plus 40, za RTL-ove reportere 2015. bila je ekstremna godina.

U prvim minutama Nove smrzavali su se na ledenim ulicama, no ubrzo se pokazalo - veći će problem biti vrućina. Početkom svibnja dogurali smo na 29, prvih dana lipnja na 32. U srpnju je postalo pakleno. Ni 60 stupnjeva na suncu nije otopilo naše reportere, no šminka nije izdržala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šminka je bila postojana kad su patili u snijegu. Pao je pred samu Snježnu kraljicu. U veljači u Gorskom kotaru preko metra i pol. Prekidao je nastavu, telefonske linije i opskrbu strujom. Padao je i na Braču. I za Uskrs. I onda preokret - rekordno dug snježni post na Zavižanu trajao je čak sedam mjeseci. 

Bura je u nekoliko navrata palila crveni meteoalarm, u Splitu skinula rekord star deset godina i fasadu, razorila kamp u Stobreču... Prema pisanju jednoga medija, RTL-ov meteorolog zamalo je poginuo izvještavajući o jednoj od njih. Ipak, RTL-ovci su izdržljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naletjeli su na nekoliko pijavica, gubili se u višednevnoj jadranskoj magli. Izvještavali su o kraterima u zemlji, bili na brojnim klizištima. Zalijevale su ih obilne kiše. Potoci oborinskih voda tekli su često i posvuda. More u luci u Vrboskoj osvanulo je krvavo crveno. Konavosko polje pretvorilo se u jezero. Pljuskovi su ometali i pripreme za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. 

A onda, u listopadu, ponovno poplave! Reporteri su obuli gumene čizme. Na karlovačkom području izlile su se sve rijeke. Tješili su ljude koji su ostali i bez novca i bez volje jer su im kuće poplavljene četvrti put u dvije godine. Na kraju, prokazali su i glavnoga krivca za vremenske ekstreme: klimatske promjene! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratili su naši reporteri i klimatski saummit u Parizu. 195 zemalja prvi je put u povijesti usvojilo pravno obvezujući sporazum u kojem crno na bijelo stoji akcijski plan za ograničavanje globalnog zagrijavanja. 

Čak i ako ti napori urode plodom, naši će reporteri i dalje kisnuti, gaziti kroz snijeg, topiti se na vrućinama i vijoriti na vjetru. U sretnoj novoj 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako je to sve izgledalo, pogledajte u video prilogu!

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo