rijedak fenomen / Pogledajte kalendar ako već niste: Današnji dan čita se isto s lijeva i s desna, ali i kad ga okrenete naopačke!

Ujedno je i rođendan influencerice Maše Zibar koja o posebnom datumu kaže: 'Danas je dan ako želiš nešto promijeniti, poraditi na ljubavi, odnosima i novcu'

22.2.2022.
21:30
VOYO logo

S koje god strane se okrene, današnji datum je poseban.

Matematičar Aleksandar Hatzivelkos kaže: "Zato što je to palindromski datum. To znači da se čita isto i s jedne i s druge strane. Kad gledamo s lijeva na desno. imamo 22 02 2002, ali i obrnuto, s desna na lijevo, 22 02 2022. Ovaj je specifičan po tome što koristi samo brojeve 0 i 2 pa je to neka njegova zanimljivost. Sljedeći takav nam dolazi za 900-tinjak godina. Bit će to 30.3.3003."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to nije sve, datum je isti i kada ga okrenete - naopačke!
Hatzivelkos kaže: "Za njega još kažemo da je i ambigram, to je ova situacija. Ako se koristi određeni font, ovdje imamo zapis u digitalnom, starinskom zapisu. I onda ako se okrene naopačke dobivamo isti takav zapis."

Za matematičare je ovo slučajnost i splet raznih okolnosti, no bebe rođene na današnji dan imat će o čemu pričati unucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
palindrom /

Dobro zapamtite današnji datum: Pogledajte zašto je 02. 02. 2020. toliko poseban

Image
palindrom /

Dobro zapamtite današnji datum: Pogledajte zašto je 02. 02. 2020. toliko poseban

Sabina Dilberović, glavna sestra Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Dubrovnik rekla nam je: "Noćas u 2.30 rođena je mala djevojčica. Vrlo zanimljiv, vrlo interesantan dan kojeg ćemo nakon koliko godina, ne znam, opet moći doživjeti."

Danas je i rođendan i influencerice Maše Zibar: "I inače mi je bilo zanimljivo, te brojke...dva, jer kažem to su sretni brojevi. To sam čitala i da sve što želiš promijeniti, ako želiš poraditi na ljubavi, na odnosima i novcima, da je danas dan kad to treba promijeniti. Tak da ostalo mi je malo vremena da u danu popravim, jer ima dosta toga što želim promijenit."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palindromi su česti, samo u ovom stoljeću imat ćemo ih 29, no ambigrami su rijetki, osobito kada se pojavljuju samo dvije znamenke. Pa tko vjeruje u numerologiju, u današnjim dvojkama može pronaći neki smisao.

Barica iz Zagreba kaže: "Kažu da je to sretan broj. Dvojka. Pa idemo onda u sreću!". Na pitanje je li joj danas dobar dan, odgovara: "Ma je kako nije, idem kod unuka, malo veselja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina također komentira: "Fora je, nisam o tom razmišljala. Fora je, da! Super, baš je zgodno."

Stjepan iz Zagreb kaže da ne vjeruje u numerologiju: "Ne, jer mi je to u školi bila baksuzna ocjena." Složio se ipak i da je dvojka prolaz...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I budući da je utorak, u Americi su ga već prozvali "Twos day" ili "Dan dvojki". Pa vjerovali u numerologiju ili ne, ukrcajte se na val pozitive koji nosi dvojka jer ovakvi brojevi se ne poklapaju često.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo