MILANOVIĆ GOST RTL-a / Pogledajte prvi veliki intervju budućeg premijera!

Nakon trijumfalne pobjede Kukuriku koalicije, budući predsjednik Vlade Zoran Milanović je svoj prvi veliki intervju dao RTL Televiziji. Pogledajte što je najmlađi hrvatski premijer rekao!

5.12.2011.
18:02
VOYO logo

Kukuriku koalicija na nedjeljnim parlamentarnim izborima nadmoćno je osvojila vlast. Budući premijer Zoran Milanović, koji je sinoć slavio do sitnih sati, dao je svoj prvi intervju nakon izborne pobjede upravo RTL-u. Odmah je naglasio da će svoju buduću funkciju obavljati s velikom odgovornošću.

"Moram shvatiti posao koji nas čeka ozbiljno, a da bismo ga ozbiljno i kvalitetno radili, ne smijem sebe shvaćati preozbiljno", rekao je Milanović uz osmijeh.

Kako su odmah u ponedjeljak ujutro 'procurile' snimke budućeg premijera gdje se zabavlja i pleše zajedno s euforičnom mladeži SDP-a u popularnom zagrebačkom noćnom klubu, Milanović je komentirao da je gotovo cijelu večer bio u stožeru stranke te navratio u Gjuru 2 tek na pola sata pozdraviti članove i simpatizere stranke.

"Ima veselja, ali nema euforije. Namjerno su stvari tako posložene jer su okolnosti takve. Takva je bila i kampanja", priznao je ono što su svi primijetili, te dodao da su cijelo vrijeme nastojali biti suzdržani i jasni.

Dotakao se budući premijer i nesređenih biračkih popisa.

"Potpora je i veća jer podaci DIP-a, odnosno popisi birača nisu sređeni. Stvarni odaziv je oko 70-ak posto i dodatno daje osjećaj odgovornosti. Mi ćemo svakako riješiti popise birača jer je nemoguće da imamo više birača nego stanovnika. Iako takvi popisi ulijevaju nepovjerenje, nemamo osjećaj da se tu kralo. Nije mi jasno zašto to aktualna vlast nije sredila", objasnio je Milanović.

"Država reda i rada, uz poštivanje ljudskih prava", ukratko je opisao kakvoj će državi težiti.

Zoran Milanović smatra da mu je 80 mandata plus jedan manjinski dovoljni za provedbu reformi Kukuriku koalicije.

"Pozvati ću u taj jedan savez, kao što sam i rekao u prvom govoru nakon izbora, sve one koji žele raditi za Hrvatsku, nije demagogija. Zaista ćemo pokušati ići što šire i pozvati sve one koji žele dobro Hrvatskoj. No, nije realno da HDZ bude dio Vlade, ni da je zdušno i srčano podržava. Očekujem konstruktivan odnos, ako mogu o tome fantazirati", rekao je kakve odnose očekuje u Saboru.

Također je priznao kako ga nije pogodilo što mu aktualna premijerka Jadranka Kosor nije čestitala na pobjedi, no o toga ne bi radio političku temu.

"Politika nije za osjetljive ljude i nema tu plakanja. Doduše, nisam ni ja njenom prethodniku čestitao prije četiri godine iako je tada situacija bila drugačija. Situacija je bila pomalo sumnjiva, ali oni su tada objektivno pobijedili", rekao je i dodao da očekuje civiliziranu primopredaju vlasti.

Iako je DIP objavio kako bi utemeljiteljska sjednica Hrvatskog sabora mogla biti održana prije Nove godine, Milanović je očekuje čak i prije Božića. Naime, on ne vidi nikakve prepreke jer situacija nikada nije bila jasnija, a i izbori su prošli mirnije nego ijedni prije.

No, nije htio otvoreno progovoriti o sastavu buduće Vlade.

"To će biti politička vlada, vlada političara koji su vidljivi u javnosti, prepoznatljivi i imaju reputaciju stručnih ljudi. Obaveza je nas prema birača da predložimo javne, stranačke ljude. Vlada neće biti nikakva lista iznenađenja.", izjavio je i ipak priznao da će Radimir Čačić biti budući ministar gospodarstva te da neće mijenjati broj postojećih ministarstava.

Međutim, do promjena će doći.

"Sklon sam tome da se ukinu funkcije državnih tajnike, koje su izmišljene 2004. godine kako bi se udomio jedan veći broj političkih favorita kojima je trebalo dati položaj viši od pomoćnika ministra, kao ekvivalent zamjenika", rekao je.

"Oskudicu, dijetno stanje, prenapregnut proračun", riječi su koje opisuju stanje koje će zateći novu Vladu.

"RH nije zadužena kao Grčka, naše javne financije nisu u totalnom kaosu, no ovako ne možemo nastaviti ni iduća dva mjeseca. Dakle, proračun kojeg ćemo donijeti bit će jasna legitimacijska iskaznica Hrvatske i njene demokratske vlasti s međunarodnim financijskim institucijama od kojih ne možemo odustati. Nije ovdje riječ o MMF-u, njih može svatko pozvati. Mi preuzimamo odgovornost, konzultacija će biti puno, no na kraju dana, mi preuzimamo alibi", bio je odlučan budući predsjednik Vlade.

No, kako je bio strog dok je bio u oporbi, ni sebe neće maziti.

"Imamo 50 dana u kojima treba spasiti Hrvatsku od pada kreditnog rejtinga, a to ćemo učiniti tako što ćemo donijeti proračun", rekao je.

Na upit kakve mjere nas čekaju, Milanović je zapravo nije odgovorio na čemu će štedjeti, nego na čemu neće.

"Čuvat ćemo status hrvatskih umirovljenika. Otpuštanja također neće biti, nego ćemo imati drugačiji pristup radu i dinamici u državnoj upravi. Zapošljavanje po jako visokim kriterijima. Ovdje je riječ o dugoročnim učincima", objasnio je i dodao kako će Kukuriku raditi na smanjenju međunarodnog duga i dovođenju stranih investitora.

Milanović pozvao građanine da prate svaki potez buduće Vlade, kako raspolažu javnim novcem i što sve konkretno rade.

"Povjerenje se stječe i pobjedom na izborima, ali i radom tokom te četiri godine. Javnu nabavu ćemo učiniti transparentnom i dostupnom i te podatke gdje se troši novac sviju nas objaviti ćemo na internetskim strancima i omogućiti ljudima da vide tko je dobio posao, pod kojim kriterijima, itd.", izjavio je kako neće ništa kriti od građana.

"SDP je imao težak put kroz povijest. Do svega smo dolazili teže, do rezultata smo dolazili radom, a ne srećom", zaključio je Zoran Milanović naglasivši kako je SDP rastao kao stranka upravo zato što su se uvijek morali više truditi i dokazivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo