optimizam - čarobni začin / Pogledajte što je Josipović poželio građanima u novoj godini!

Image

Novogodišnjom poslanicom predsjednik Republike se obratio hrvatskim građanima te im poželio da novogodišnji blagdani odišu mirom, zajedništvom i ljubavlju ističući da su te vrijednosti dragocjeni kapital, na temelju kojega se može graditi budućnost.

30.12.2014.
15:59
VOYO logo

Hrvatski predsjednik IvoJosipović obratio se u utorak novogodišnjom poslanicom hrvatskim građankama i građanima te poželio da im novogodišnji blagdani odišu mirom, zajedništvom i ljubavlju ističući da su te vrijednosti dragocjeni kapital, na temelju kojega se može graditi budućnost.

"Danas govorim o univerzalnim i humanim vrijednostima, koje nam predstavljaju i ovi blagdani čija simbolika uvijek ponovno budi vjeru u budućnost, budi optimizam, taj 'čarobni začin' bez kojega nema pomaka na bolje", poručio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako želi da iduća godina u Hrvatskoj bude bolja od predhodne. "To je ono što u idućoj godini želimo Hrvatskoj: da bude bolja od prethodne. Godina u kojoj ćemo pokrenuti gospodarski oporavak, prosperitet i razvoj. Ostvariti poduzetnički uzlet, nova ulaganja, nova radna mjesta, osobito za mlade ljude. Vratiti ćemo povjerenje u institucije, smanjiti korupciju, a povećati sigurnost i stabilnost za sve nas. Želimo još više standarde ljudskih prava i ekološki svjesniju, zeleniju Hrvatsku", rekao je.

Hrvatski predsjednik je istaknuo kako su "dani pred nama prilika za oživljavanje baš onih društvenih vrijednosti koje kriza uvijek gurne na dno, vrijednosti koje dotiču svakog pojedinca osobno. Vrijednosti koje govore o odnosu prema drugomu". "U prvom redu mislim na vrijednost razlikovanja dobra i zla, na solidarnost, pravednost, empatiju, suosjećanje, uljudnost i umijeće razgovora. Mislim na odgovornost - prema sebi, obitelji, okruženju, naciji, narodu i državi. Mnogo ih je koji tvrde da su te bezvremenske vrijednosti prošlost, da je humanizam odslužio svoje. Ali nije tako i ne smije biti tako. Oživimo u sebi te vrijednosti! Oživimo ih zbog sebe i svojih obitelji. Oživimo ih zbog sve većeg broja naših sugrađanki i sugrađana koji su postali žrtvama krize. Zbog svih onih koji su ostali bez posla i bez mogućnosti da zarađuju za obitelj. Zbog umirovljenika, niza generacija koje su našu zemlju stvorile. Zbog mladih, generacije koja će graditi našu budućnost. Oživimo ih zbog siromašnih. Jer siromaštvo danas ima različita lica. Kriza nam je donijela i fenomen novoga siromaštva koje zahvaća mlade nezaposlene ljude, ljude s kvalifikacijama, obitelji s djecom. Zbog dječjeg siromaštva koje nosi dugoročno nesagledive posljedice", poručio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da je "dugotrajna gospodarska kriza u kojoj se nalazi Hrvatska praćena krizom društvenih vrijednosti, a time i krizom demokracije".

"Kada se ne vidi budućnost, ljudi se lako okreću prošlosti. U takvim vremenima, opasnosti isključenja, mržnje, netolerancije i radikalizma uvijek ostaju latentno prisutni", navodi Josipović i ističe kako je "demokracija zalog naše budućnosti" citirajući pritom riječi pape Franje. "Papa Franjo, koji je zaista postao istinskom moralnom vertikalom suvremenog svijeta, nadahnuto kaže: 'Cijena demokracije je velika. Novac kojim se plaća ta cijena izrađuje se od plemenitih kovina čestitosti, razboritosti, poštovanja bližnjega, požrtvovnosti, strpljivosti'", podsjetio je Josipović i naglasio da su stvaranjem hrvatske države u vrijeme Domovinskog rata, iskovane te plemenite kovine. "Stvoren je potencijal za građenje budućnosti. Stoga, dostojanstveno i s osjećajem za pravdu vrednujmo prošlost i okrenimo se budućnosti. Neka nam najbolje iz naše povijesti bude pozitivan poticaj za budućnost!", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je ustvrdio da je, unatoč krizi, Hrvatska pokazala snagu. "Unatoč krizi pokazali smo snagu. Imamo na desetke tvrtki koje nam kazuju da hrvatsko gospodarstvo može biti uspješno i na najzahtjevnijim tržištima. Brojni naši građani dali su velik doprinos društvu kroz radne rezultate, kroz inovacije, znanstvena, kulturna i sportska dostignuća. Kroz poduzetničke pothvate u industriji, poljoprivredi, turizmu i drugim djelatnostima. Kroz humanitarni rad i volonterstvo. Posebno moramo prepoznati brojne mlade ljude koji vlastitom inicijativom i nadasve poduzetničkom hrabrošću ulijevaju nadu u bolju budućnost. Svi oni su dokaz da se inovativnošću, upornim radom i znanjem može postići puno, pa i najviše", rekao je te čestitao svima koji su "u prošloj godini uspjehom okrunili sebe i našu Hrvatsku!".

"Sugrađanke i sugrađani! Imajmo više povjerenja jedni u druge, bez obzira na postojeće različitosti. Ne zaboravimo da su najvažniji nacionalni ciljevi iznad interesa dnevne politike. Gradimo, a ne razgrađujmo. Njegujmo dijalog i toleranciju u međusobnom komuniciranju na osobnoj i društvenoj razini. Kada razgovaramo neka nam polazište budu dobrohotnost i uzajamno uvažavanje. Kada se natječemo, neka nam kriteriji budu kvaliteta, ozbiljnost i savjest. Učinimo to za budućnost, jer sloboda koju smo izborili i naša Domovina, to zaslužuju! To je cilj vrijedan truda, jer kako je pisao Matoš, 'bez toga je cilja smiješno hrvatski pisati, smiješno možda i živjeti… Treba ljubiti svoju energiju, svoju budućnost; svoj jezik – dobra - neizvediva bez sloge i zajedničkog stupanja'", poručio je Josipović poželjevši svima zdravlje, ljubav i sreću u slijedećoj godini. "Neka nam je svima sretna i uspješna 2015. godina", poželio je građankama i građanima predsjednik Josipović u svojoj novogodišnjoj poslanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo