Morbidni incident / Pogreb iz noćne more: Lijes platili 3000 kuna, iz Mirogoja kažu: 'Upitne je kvalitete, ali naučili smo lekciju'

Tijekom ukopa uništen je lijes pokojnice pa su njezino tijelo vidjeli svi koji su ju došli ispratiti

22.11.2019.
21:37
VOYO logo

Ono što je trebao biti emotivni ispraćaj voljene majke postao je pogreb iz noćne more. Tijekom ukopa uništen je lijes pokojnice pa su njezino tijelo vidjeli svi koji su došli na posljednji oproštaj. Priča je to koju smo jutros objavili na portalu Vijesti.hr.

"Na grobu su bile gromade zemlje i onda je on to gurnuo unutra i čulo se bum, puklo je, i sve se to dalje čulo, pa krc-krc, onda je moj sin skočio, povukao me za ruku i rekao: 'Mama, pogledaj, strgali su lijes'. I moja sestrična je rekla: 'Jao teti je glava vani, vidi se glava'. I onda sam ja počela vikati, više neću da zakopavaju", rekla je Mirjana Preberina, pokojničina kći.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje u šoku, gospođa Mirjana ne može vjerovati što se sve dogodilo na ispraćaju njezine majke. Za vrijeme ukopa lijes se oštetio i dok je stigao drugi, obitelj je svjedočila prizorima koje nikad neće zaboraviti.

"Tu je bilo parkirano njihovo vozilo. Mi smo došli s novim lijesom, ona je ležala na donjoj dasci i tu su je položili. Evo moja majka je ovako tu ležala, da su je bar nečim pokrili jer su ljudi koji su hodali mogli to i vidjeti", kazala je Mirjana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Mirogoja se ispričavaju. Kažu kako se prvi put u povijesti zagrebačkog groblja dogodio ovakav neugodan incident. Smatraju, nisu krivi oni već je lijes loše kvalitete.

"Ispričavam se obitelji što se to uopće dogodilo. Ono što je utvrđeno analizom svega je da su djelatnici groblja poštovali u potpunosti sve naše procedure. Utvrdili smo da lijes koji nije kupljen u Gradskim grobljima vrlo upitne kvalitete. Mi smo ga zamijenili bez obzira što nije kupljen kod nas", rekao je direktor Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerili smo cijene lijesa

Inače, lijes u kojem je ukopana pokojnica koštao je 3000 kuna. Pitanje koje se nameće je kakva je to kvaliteta lijesa za 3000 kuna i koliko bi trebao stajati lijes koji će trunuti u zemlji?

Provjerili smo kako se kreću cijene. Prvi ponuđeni pogrebnik prema Googlu lijesove za odrasle prodaje po cijeni od od 1480 kuna, skuplji od tog, onaj s izrezbarenim srcima je za 1961 kunu. Puno je onih za 2000 kuna i onih malo iznad te cijene. Zatim su tu lijesovi od oko 5000 kuna, oni imaju izrezbareno više motiva poput Posljednje večere. Svi lijesovi, napominju iz pogrebnog društva, mogu biti izrađeni od drveta jele, topole, lipe ili johe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskuplji lijes stoji oko 6500 kuna. Cijena mu je takva zato što je riječ o hrastu, a na njega mogu ići motivi prema želji. 

Lijes po cijeni od 2995 kuna, poput onog u kojem je bila ispraćena pokojnica iz naše priče je, prema viđenom, lijes srednje kvalitete - odnosno, trebao bi biti te nikako lijes lošije kvalitete. Možda je ožalošćenima podmetnut 'mačak u vreći', a možda iz Mirogoja nisu našli bolje opravdanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako, kažu kako će se požuriti s postavljenjem nadzornih kamera ne bi li se ovakvi incident spriječili u budućnosti.

"To je dostojanstvo moje majke. Prestrašno"

Slaba je to utjeha gospođi Mirjani koja zbog pretpljena šoka noćima ne spava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila zemlja, poslije je valjda sve to popadalo zemlje unutra, tko bi to sve našao? Našli su oni zubeke i taj njezin štapek koji je nosila i koji je bio unutra, s kojim je ona hodala", kazala je Mirjana. 

S jedne strane, obitelj ne želi nikakve tužbe ni odštetu, već mir. S druge strane, i na Mirogoju su, tvrde, naučili lekciju. U idućim tjednima naručit će vještačenje i poboljšati Pravilnik o lijesovima. No nema tih pravilnika i vještačenja koja će obitelji pružiti spokoj i utjehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisi svinju zakopao! Ako si svinju stavio unutra, pazit ćeš kako ćeš baciti koju grudu. To je dostojanstvo moje majke! Prestrašno", rekla je kći.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo