Problem koeficijenata / Pokreće li se lavina? U štrajk bi sada mogli i carinici: 'Došlo nam je do grla'

Traže izjednačavanje s ostalim državnim službama, ali to nije jednini problem koji žele riješiti

30.11.2019.
19:44
VOYO logo

Nezadovoljni koeficijentima i politikom njihova povećanja su i carinici. Stoga je već u ponedjeljak Carinski sindikat Hrvatske na dogovorenom sastanku u Ministarstvu rada  gdje će tražiti korekciju koeficijenata. Već su proveli referendum među zaposlenicima o štrajku, a ovisno o Vladinu stavu donijet će i odluku o daljnjim akcijama.

Koliko povećanje koeficijenta traže carinici i je li izgledno da im Vlada popusti za RTL Danas govorio je predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tražite izjednačavanje s ostalim državnim službama, ali to nije jednini problem koji želite riješiti?

"Mi nemamo samo problem s koeficijentima. To je jedan od naših problema i zato smo tražili sastanak s ministrom rada. Problem koeficijenata traje dugo u carinskoj službi i razlika između carinskog službenika i drugog službenika na istome radnom mjestu unutar Ministarstva financija unutar 2014. godine bila je 18,9 posto. Danas je ta razlika 22,22 posto", izjavio je Štorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Komunikacija s Vladom ne postoji. Premda ste poslali nekoliko zahtjeva za hitne sastanke, odgovora nema?

"S obzirom na sve današnje izjave političara, pa i premijera Andreja Plenkovića: ne može Carinski sindikat Hrvatske biti alibi za nedogovor sindikata u prosvjeti. Dakle, mi smo predali ministru Mariću zahtjev za povećanje koeficijenata, za izmjenu uredbe 5. rujna. Do danas nismo dobili odgovor, a to je već u nizu tko zna koji zahtjev. U zadnjih šest mjeseci predali smo pet ili šest zahtjeva za hitno održavanje sastanka. Nikakve odgovore ne dobivamo", kazao je Štorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba traje već godinama

"Preduvjeti su davno stvoreni. 2013. bilo je  vrijeme prošle vlade koja nam je skidala koeficijente i dodatke, ali su to opravdavali trenutnom financijskom situacijom u državi. Isto tako smo 2013. bili u mirenju i najavljivali štrajk i potpisali smo sporazum sa tadašnjom Vladom, ali vlade nemaju kontinuitet", rekao je Štorić i dodao:

"Pod pritiscima smo. Donose nam se nezakonita rješenja, Odbor za državnu službu ih poništava, pa se ponovno donose identična rješenja. Pokušavaju nas zaustaviti u radu, a kada nemaju odgovor, povezuju nas sa oporbenim strankama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sastanka očekuju konkretna rješenja.

"Očekujemo da se na tom sastanku stvore temelji za pregovore vezano za sve nepravilnosti unutar carine i da se odredi nekakav rok u kojem će se to napraviti. Došlo nam je  do grla", rekao je Štorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mogućnosti štrajka više će se znati nakon sastanka u ponedjeljak.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo