'UMANJIMO IM BRIGE' / Umirovljenica Jela hladnjak je kupila na kredit, a drva duplo manje nego što joj treba: 'Računam na sina...'

Zelena energetska zadruga i Zaklada solidarna pokrenule su akciju "Umanjimo im brige", za one iznad 65 godina, kojima bi, poput Jele, ova zima mogla biti jedna od najhladnijih

27.10.2022.
8:00
VOYO logo

Stari joj se frižider pokvario pa je morala kupiti novi. I škrinju. Zbog toga je digla kredit jer drugačije nije mogla i sada će dvije godine otplaćivati 700 kuna na mjesec. Od mirovine joj ostaje još 1000.

"Računam na sina. Ne bi me valjda držao da budem gladna ali u ovoj situaciji da, bila bi gladna", kazuje Jela Glušac, umirovljenica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sin je na sebe preuzeo režije kaže, a ona kupila drva. Ove je godine nabavila pet metara, duplo manje no što joj treba da zagrije samo jednu prostoriju kao proteklih godina. Pa sada čeka da upali peć, koliko bude mogla izdržati - izdržat će, a u kuću hladnoća prodire sa svih strana.

"Nisam više imala novaca. Još nije vrijeme za loženje", govori Jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelena energetska zadruga i Zaklada solidarna pokrenule su akciju "Umanjimo im brige", za one iznad 65 godina, kojima bi, poput Jele, ova zima mogla biti jedna od najhladnijih. Od sakupljenog novca umirovljenicima s niskim primanjima kupit će pakete za uštedu vode i električne energije.

Image
tužna starost /

Jednokratnu pomoć Vlade umirovljenicima dobit će i Ivanka. Kad plati dom, priušti si: 'Ništa, čašu vode'

Image
tužna starost /

Jednokratnu pomoć Vlade umirovljenicima dobit će i Ivanka. Kad plati dom, priušti si: 'Ništa, čašu vode'

"Vrijednost paketa je 600 kuna. sadrži brtve za prozore i vrata, led žarulje i perlete za slavine. S jednim takvim paketom mogu uštedjeti i do 1600 kuna na godišnjoj razini", govori Kristina Lauš, voditeljica komunikacija Zelene energetske zadruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima je to puno. Jer 65 posto njih i službeno je siromašno, odnosno prima mirovinu ispod 3038 kuna, koliko je prošle godine, iznosila linija siromaštva za samce.

"Većina umirovljenika svoju cijelu mirovinu troši na hranu, lijekove i režije, ono što im ostane to je mizerno, oni preživljavaju iz dana u dan i zato ih svako malo vidite kako vade boce iz kontejnera u vašem susjedstvu", govori Igor Knežević, tajnik Sindikata umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su zahvalni za svaku kunu koju dobiju pa će se Jela veseliti i ovom paketu, ako ga dobije. Ali to nije dovoljno. Sindikat traži da im se više dignu mirovine. I da samo žive dostojanstvenije.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo