RTL Danas doznaje / Pokrenuti pregovori o preseljenju derutne osječke bolnice: hoće li joj novi dom postati prazni neboderi?

Nakon što je oluja prije nekoliko mjeseci otkinula krov s osječkog Odjela pedijatrije, na vidjelo je izašlo u kakvom je jadnom stanju cijeli KBC koji skrbi za više od milijun pacijenata. No, možda im slijede bolji dani

2.11.2016.
19:12
VOYO logo

Dok sa podrumskoga zida otpada žbuka, Matea Žvort radi svoj laboratorijskih posao u KBC-u Osijek. O suvremenom labosu samo mašta.

"Bilo bi svakako puno bolje za pacijente, ali i za tehničare", kaže nam ova medicinska tehničarka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan obrade više od tisuću uzoraka u malo kvadrata, pa se radi i na hodniku kad pacijenata nema.

"Svojim programom i svojim radom nadišli smo situaciju u kojoj radimo. Radimo na tri lokacije i to nam predstavlja veliki problem, pogotovo ambulatna i čekaonice za prijam odraslih pacijenata", izjavio je Vatroslav Šerić, pročelnik Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku KBC Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti borave u prostorima koji nisu obnavljani od kada su useljeni. U koliko je lošem stanju KBC, pokazalo se kad je oluja prije nekoliko mjeseci uništila Odjel pedijatrije. Tada su pokrenuti razgovori o preseljenju u kompleks Eurodoma s bivšim ministrom zdravlja Nakićem i ministrom regionalnog razvoja Tolušićem

"Ne samo mi kao Uprava KBC-a nego i Medicinski fakultet - svi su shvatili da bi to bilo dobro rješenje. Preko 70.000 kvadrata postoji tamo. Sadašnje stanje u KBC-u tako je da smo mi vlasnici 65.000 kvadrata", kaže Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o kompleksu koji je godinama prazan. Ima osam dizala u tornjevima od 12 katova, tri razine podzemne garaže, već opremljenu kuhinju i restoran. I za pola do godine dana može biti prenamijenjen u bolnicu.

"Ovo je objekat koji ima sve vertikalne i horizontalne komunikacije , djelomično ili u cijeloj funkciji, tako da u svakom slučaju svi sadržaji koje smo mi mogli spoznati da bi se mogli u ovom prostoru održavati, mi smo ih predvidjeli", kaže direktor Eurodoma Jurica Vrdoljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja o bolnici u širem centru grada i prostorijama s pogledom koji oduzima dah sviđa se građanima. No prvo treba dogovoriti posao. Kompleks je izgrađen za 100 milijuna eura. Pitanje je tko to i kako može platiti?

"Mi smo u vlasništvu Vlade i siguran sam da postoje određene nekretnine u našoj domovini kojim se može obeštetiti sam vlasnik", kaže Kopić. I tako osječkoj bolnici, koja skrbi za više od milijun pacijenata, u idućih 50 godina osigurati standarde liječenja dostojne za 21. stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo