uoči požarne sezone / Pola kanadera ne leti, a RTL doznaje: Dva mehaničara, koja su s bolovanja radila fuš, dali otkaze u ZTC-u!

Dok se u ZTC-u češljaju, na obali gori. Vatrogasni zapovjednici nadaju se da neće morati birati što će prvo spašavati

10.8.2022.
16:54
VOYO logo

Piloti iz zraka, a vatrogasci s tla prolaze kroz jednu od najtežih protupožarnih sezona do sad. U ovoj sezoni na priobalju radi 1449 profesionalaca, 3 135 dobrovoljaca, do 1000 sezonaca, a tu su još i ekipe na ispomoći s kontinenta.

Uoči požarne sezone i dok ljudi na terenu ginu, šef Zrakoplovno tehničkog centra ne zna da mu mehaničari na bolovanju rade u fušu u Austriji, a istovremeno kasni isporuka kanadera i air traktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam čuo da netko od vas ima snimke. Ja nemam. Za mene je ta snimka dokaz za izvanredni otkaz", rekao je Zdravko Klanac, direktor ZTC-a za RTL Danas u nedjelju.

Image
RTL Dosje /

Istražili smo cijeni li sustav heroje koji spašavaju živote: Jesmo li naučili išta od tragedije na Kornatima?

Image
RTL Dosje /

Istražili smo cijeni li sustav heroje koji spašavaju živote: Jesmo li naučili išta od tragedije na Kornatima?

U idućih tjedan dana, ZTC je obećao MORH-u isporučiti jedan kanader i air traktor. Ali nitko na raspolaganje ne daje svoje radno mjesto jer o problemima sa zrakoplovima raspravlja se na vrhuncu protupožarne sezone, izvjestio je RTL-ov reporter Goran Latković u RTL Dosjeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, priča je dobila novi nastavak. Naime, za RTL je potvrđeno da su dva mehaničara koja su radila fuš u inozemstvu dala otkaz u ZTC-u.

Iako se o njihovim radnicima koji su na bolovanju radili u inozemstvu govori već tjednima, centar je, kako RTL otkriva, tek prije dva dana zatražio kontrolu bolovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ZTC-ovim hangarima su trenutno na popravku dva kanadera i dva air traktora. Još prije tjedan dana ZTC i MORH govorili su da ćemo do 15.8. na raspolaganju imati 10 protupožarnih zrakoplova, ali danas ih je u letnom stanju tek 6.

"Ne postoji nitko na svijetu koji može jamčit ovakvu vrstu radova na letjelicama. Mi ćemo napraviti sve da bude u tom roku. Gledajte mi ne proizvodimo cipele pa imamo tekuću liniju", kazao je Zdravko Klanac, predsjednik Uprave Zrakoplovno početkom kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I proizvođači cipela svoje dijelove naručuju na vrijeme, ako je već glavni problem isporuka dijelova za zrakoplove. A Borković u taj izgovor ne vjeruje.

"Priča da fali rezervnih dijelova, to je ono mačku o rep. To su stvari koje se unaprijed planiraju i treba voditi računa, a od ovog postojećeg stanja možemo da zasučemo rukave i omogućimo ljudima da kvalitetno odrade i te avione dovedu u funkciju", tvrdi Branko Borković, član Nadzornog odbora ZTC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer oštećeni kanader, odnosno njegovo krilo sad popravljaju u Zemuniku. Dok je pola protupožarne flote na vrhuncu sezone prizemljeno. Pred kamere danas nitko neće, ni u MORH-u, ni u ZTC-u, odbila nas je i šefica Nadzornog odbora. Plaće od javnog novca - ne odbijaju!

Dok se u ZTC-u češljaju, na obali gori. Vatrogasni zapovjednici nadaju se da neće morati birati što će prvo spašavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike