Kraljica Mediterana / Polako izumire proizvodnja smokvi, ali neki se još bore: 'Kao i sve u Hrvatskoj, puno muke i truda'

Da bi bili konkurentni na europskom tržištu, hrvatski proizvođači trebali bi udružiti snage

20.8.2020.
13:40
VOYO logo

Za kraljicu Mediterana često se može čuti kako je othranila brojne obitelji. Voćka je to od koje se može napraviti na stotine različitih proizvoda. Za svoju ljepotu koristila ju je i Kleopatra.

Potražnja za Ficus caricom i dalje je visoka, ali u Hrvatskoj njena proizvodnja polako izumire. No u dolini Neretve, iako rijetki, postoje oni koji ljubav prema proizvodnji smokve tek počinju razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svoje 24 godine Tomislav je odlučio posaditi 300 stabala smokve. Danas, 11 godina kasnije posjeduje više od 800 stabala.

Image
OKUS PO REPI /

Muke voćara: 'Dovoljan je jedan kamion uvezenog voća da poremeti stanje na našem tržištu'

Image
OKUS PO REPI /

Muke voćara: 'Dovoljan je jedan kamion uvezenog voća da poremeti stanje na našem tržištu'

"Suha smokva di je nestala? Cijena odlična potražnja ogromna, a smokve nema", izjavio je Tomislav Šiljeg, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja smokve u Hrvatskoj nepravedno je zanemarena. 

Na plantaži se dnevno ubere oko 250 kilograma smokava. U Hrvatskoj se na godišnjoj razini proizvede tek 1200 tona smokava, a prije samo 20 godina na godišnjoj razini bralo se 5000 tona više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska proizvede dovoljno smokve da svaki naš stanovnik dobije možda tri smokve po glavi, svježe", kazao je Šiljeg.

Na domaćem tržištu svježa smokva prodaje se od deset do 25 kuna po kilogramu, dok se u Austriji cijena kilograma smokve kreće od osam i više eura. Da bi bili konkurentni na europskom tržištu, hrvatski proizvođači trebali bi udružiti snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nas puno novih mladih proizvođača koji bi se možda u neko određenom vremenu trebali sjedinit, sjest za jedan okrugli stol kako se kaže i pokrenuti nešto po pitanju naše smokve. To je priča koja još nije pokrenuta, ali sam siguran da će u nekom određenom vremenu biti", izjavio je Šiljeg.

Pogon za preradu smokve često nije isplativ. Stoga proizvođači svježe smokve prodaju otkupnim centrima. No i dalje ima onih koji vjeruju u smokvu i njezinu stopostotnu iskoristivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isplati se, naravno da se isplati. Samo naravno kao i sve u Hrvatskoj puno muke i truda, ali evo na kraju će se valjda isplatiti za našu djecu", rekla je Zorica Šiljeg, vlasnica OPG-a.

Kažu stanje u hrvatskoj poljoprivredi je teško, ali za pravi proizvod kao što je smokva isplati se boriti i novim generacijama u nasljedstvu ostaviti kraljicu Mediterana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo