TUŽILI DRŽAVU / Polančec nije jedini koji će državi naplatiti vrijeme provedeno u pritvoru: Iznosi za isplatu su milijunski

Damir Polančec tvrdi da su mu oduzete najbolje godine - a prema računici njegova odvjetnika, odšteta će biti milijunska

4.1.2022.
18:55
VOYO logo

Najveća afera u povijesti, 50 tisuća stranica sudskog spisa, maratonsko suđenje, 400 rasprava i stotinu svjedoka. Epilog: Damir Polančec je oslobođen.

Prije nego što je postao optuženik, bio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, a državu za koju je tada radio sada će tužiti. Zbog dva mjeseca provedena u pritvoru i zbog toga što je s 43 godine morao odstupiti sa svih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sljedećih 11 godina nije ništa mogao raditi. Prvo je bio pod stigmu da je kriminalac, i da je pokušao opljačkati Podravku s pozicije potpredsjednika Vlade, a onda s druge strane bio je angažiran u suđenju koje je trajalo 5 godina i tri puta u tjednu on fizički nije mogao raditi", kazao je Ante Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca. 

Image
TVRTKA SMS /

Razriješena afera Spice: Vrhovni sud oslobodio Marinca, na račun Podravke sjest će 10,7 milijuna kuna

Image
TVRTKA SMS /

Razriješena afera Spice: Vrhovni sud oslobodio Marinca, na račun Podravke sjest će 10,7 milijuna kuna

Od države će tražiti da mu plati putne troškove jer je putovao iz Koprivnice i odvjetničke usluge. A zbog afere Spice, ta bi računica za državu mogla biti paprena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet godina, devet dana u mjesecu, ukupno više od 400 rasprava, a dan odvjetničkih usluga za gospodarski kriminal stoji oko 1000 eura. Dolazimo do 3 milijuna kuna.

"Da sam ja na mjestu Polančeca i ja bi učinio sve da dobijem moralnu i svaku drugu satisfakciju. Ne znam gospodina, samo da odmah to kažem. Međutim, ne mogu ni zamisliti što je sve prošao od trenutka suđenja do sada, sve ove godine", kazao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer sve ove godine malo tko mu je vjerovao.

"Ako jesam bilo kome priskrbio nepripadnu imovinsku korist svjesno daboga mi ispala oba oka i osušile mi se obje ruke", kazao je 2013. godine Polančec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije Polančec jedini koji je će državi naplatiti vrijeme provedeno u pritvoru. Lani je zbog neutemeljenog uhićenja ili neopravdane osude bio 171 zahtjev za novčanu naknadu štete. Isplaćeno je više od 8 milijuna kuna, od čega su isplate po sporazumu s Ministarstvom pravosuđa iznosile oko 3.6 milijuna kuna. Dakle, država je u tim slučajevima priznala da je kriva.

"Država mora shvatiti da ne može goniti ljude kako se DORH-u smisli, a vidimo da ima dosta  slučajeva da DORH ide u postupke iako je svjestan da nema dovoljno dokaza. S druge strane država mora krenuti u efikasno pravosuđe, ne smije to trajati 11 godina"; tvrdi Nobilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od države bi odštetu mogao tražiti i oslobođeni suvlasnik varaždinske FIMA Grupe Milan Horvat. Polančec bi po procijeni njegovog odvjetnika novac od države mogao dobiti već ove godine i to nagodbom.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike