posebni savjetnik Sberbanka za Agrokor / Poletaev ekskluzivno za RTL Direkt o nagodbi: 'Mi smo se s Amerikancima već dogovorili'

Poletaev je otkrio prioritete novog vlasnika Agrokora i kakvih će promjena biti u odnosu s dobavljačima

4.7.2018.
22:25
VOYO logo

Čak ni predsjednik hrvatske vlade  za sudbinu Agrokor više nije bitan. Pa je red da konačno upoznate onoga koji će u Agrokoru biti biti bitan, najbitniji, čovjek bez kojeg se više neće moći donijeti niti jedna strateška odluka, čovjek koji će odlučivati o budućoj upravi Agrokora, o tome u kojem smjeru će se Agrokor razvijati, o tome hoće li se uopće razvijati ili će se prodati u dijelovima.

O Agrokoru će naime odlučivati novi vlasnici a najveći vlasnik je Sberbank u kojoj je prvi čovjek zadužen za  Agrokor - Maxim Poletaev, donedavno potpredsjednik Sberbanke, koji je prije godinu dana, Ivici Todoriću na svoj brk odobrio zadnjih 100 milijuna eura za spas Agrokora. Danas je spas Agrokora na njemu, tj. budimo precizniji - na njemu je da spas milijardu i 100 milijuna eura koje je Sberbanka uložila u Agrokor. Poletajev je naime postao posebni savjetnik predsjednika Uprave Sberbanke za Agrokor i svoj prvi intervju za hrvatske medije odlučio je dati za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagodba je usvojena, a s njom je Sberbank postao najveći 40-postotni suvlasnik Agrokora. Na pitanje je li to ono što je htio, Poletaev odgovara negativno. "Iskreno rečeno, to nije ono što smo htjeli. Naš je glavni zadatak bio vratiti naš kredit, nakon što postanemo vlasnici 40 - postotnog udjela u Agrokoru. To mora prvo potvrditi sud, to još uvijek nije rješenje. Nakon što sud potvrdi i to bude zakonsko rješenje, onda ćemo tek postati vlasnici. Ali, još jednom, to nije ono što smo htjeli", kazao je Poletaev.

Koliko je Agrokor, osobito Konzum, spreman za tržišnu utakmicu i otplatu svojih dugova obzirom da je ovih godinu dana lex Agrokora iskorišteno samo za financijsko restrukturiranje i postizanje nagodbe, ali na poslovnom planu kompanija je ostala de facto ista kakvu ju je ostavio Ivica Todorić, Poletaev kaže kako se radi o dobrom pitanju.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maloprodaja se razvija, ne stoji na mjestu, primjenjuju se nove tehnologije. Ključno je da se u Agrokoru organizira maloprodaja, da se uprava posveti njezinoj izgradnji po svjetskim standardima", kazao je. 

S obzirom da je nagodba tek izglasana, Poletaev tvrdi kako prije nje Sberbank nije razmišljao o novoj upravi. "Koncentrirali smo se na nagodbu s vjerovnicima, a pitanje uprave će doći kasnije. Tu bih izrazio veliku zahvalnost hrvatskim potrošačima, klijentima Agrokora i Konzuma, koji su bez obzira na situaciju, bez obzira na sve što je poduzimala vlada, ostali vjerni i kupovali u koncernu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bio glavni razlog uspjeha procesa u Agrokoru. Što se tiče sadašnje uprave, gospodin Peruško i Irena rade dobar posao, danas sam razgovarao i s gospodinom Jurijem Solovjevim iz VTB-a i dogovorili smo se da u ovom trenutku valja provesti pravilnu implementaciju nagodbe i ne istrčavati", kazao je Poletaev.

Pitali smo ga je li razmišljao o tome hoće li biti potrebno prodati neke Agrokorove tvrtke, prvenstveno Konzum, kako bi se ostalim tvrtkama u koncernu osigurala sigurna budućnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate, naše prvo nerazumijevanje s gospodinom Ramljakom i njegovom upravom bilo je upravo oko toga prodati ili ne prodati. Kolege su htjele sve zapakirati i prodati po niskim cijenama. No, u tom slučaju, povrat vjerovnicima bio bi izrazito mali, i tu bi četiri strane izgubile pokretač ekonomskog rasta Hrvatske.

Prvo treba shvatiti situaciju, shvatiti proces, izgraditi logičnu i jednostavnu arhitekturu cijelog procesa, dobavljača, opskrbljivanja, logistike, marketinga i tek onda vidjeti što se može. Kada bismo prodavali, što bismo sada prodali, kompaniju koja ima pokazatelj EBDU 180? Za to i nije bio potreban lex Agrokor", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neki hrvatski dobavljači strahuju da bi s novim, stranim vlasnicima mogli izgubiti svoje udjele na policama Konzuma, Poletaev kaže kako ne treba živjeti u strahu. 

"Domaći dobavljači su podržali Agrokor u turbulentnim vremenima kada je Agrokoru bilo izrazito teško i zato im hvala. Zdrav smisao nam nalaže da podržimo domaće dobavljače, one koji su pokazali maksimalnu lojanost. S druge strane, tu će svakako biti razgovora o optimizaciji procesa, troškovima i o cijenama. Ali, svakako to će biti tržišno rješenje koje će se bazirati na cijenama jer pred dioničarima moram pokazivati profit, a ne gubitke", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ruske banke, drugi najveći suvlasnici postaju američki fondovi, hoće li se ta svojevrsna rusko-američka koalicija uspjeti dogovoriti oko zajedničkog upravljanja i poslovnih poteza, Poletaev odgovara da su se oni s Amerikancima već dogovorili.

"Znate, novac je međunarodna stvar, ni ruska ni američka, i važno je dogovoriti se o principu funkcioniranja. A oni su jednaki, dobit, efektivnost,  transparentnost, tržišna kapitalizacija. Primjer Agrokora je dobar primjer kako ruske kompanije, mogu s američkim i hrvatskim kompanijama zajedno surađivati i sudjelovati", kazao je Poletaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je politika, i hrvatska i ruska i američka bila uključena u cijeli ovaj proces postizanja nagodbe, Poletaev odgovara da je Putin o svemu bio informiran u trenutku kada je bio izvjestan susrest njega i predsjednice Hrvatske. 

"Nikada nismo dobivali nikakve komentare od države, zato što država samo traži povrat kapitala, odnosno dividende, porez, pokazatelje učinkovitosti. Nismo nikad nimali pritiska ili bilo kakvih preporuka. Još jednom ću ponoviti, nema alternative dijalogu, u temelju dijaloga treba biti razgovor o novcu, i u tom slučaju se političari ne miješaju nego samo rade svoj posao", kazao je Poletaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je osobno  odobrio zadnji kredit Agrokoru od 100 milijuna eura , samo nekoliko tjedana uoči potpunog kraha Agrokora. Objasnio je i što se u tom trenutku događalo s obzirom da je Todorić zavarao njega i ostale kreditore.  

"Price Waterhouse Cooper International nam je potvrdio izvještaje Agrokora o dohotku i trošku, međutim ti izvještaji nisu odgovarali realnom stanju i nisu prikazivali pravi dug. Price Waterhouse nas je uvjeravao da je to mala kriza likvidnosti, ali da je kompanija generalno dosta stabilna. No, brojke u izvještaju nisu odgovarale realnosti, ispostavilo se da je izvještaj falsificiran. Što će dalje s time biti, ne znamo, no na sudovima je da odluče o daljnjoj sudbini", kazao je Poletaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuli smo se i svjetskog nogometnog prvenstva obzirom da u subotu hrvatska rperezentacija igra protiv ruske. Poletaev otkriva kako utakmici neće prisustvovati. 

"Nažalost, ja sam rukovoditelj teniskog turnira Sberbank Open i morat ću u subotu biti na finalu. No, naše izaslanstvo će ići u Soči. Mislim da taj nogometni susret nije slučajan, sve što radimo u životu nikad nije slučajno i interesantno je da su se sudbine Agrokora i Hrvatske ispreplele i manifestirale i u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijat ću za obje strane, odnosno prvenstveno za lijepi nogomet. Lijep nogomet mora pobijediti. Ruska reprezentacija se pokazala u posljednjoj utakmici u najboljem svjetlu, Španjolci nisu pokazali ništa posebno. 

Hrvatska reprezentacija je pokazala jednostavno nesvakidašnji, neviđeni karakter, pribranost i veliku koncentaciju nakon onog neiskorištenog penala. U Rusiji na Telegram kanalu, Whastappu i drugdje cirkulira jako puno memeova o tome kako je vaša predsjednica navijala i kako je onda posjetila mušku svlačionicu. Mislim da obje strane imaju šansu, ali opet, navijat ću za lijepi nogomet. I neću otkriti za koga će navijati moja žena", kazao je Poletaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to dakle intervju s prvim čovjekom Agrokora, Maximom Poletajevim, predstavnikom novog većinskog vlasnika - Sberbanke. Čuli ste, bit će promjena u Agrokoru a izgleda da i dobavljači moraju biti spremni na niže cijene i drugačije uvjete  nego što im je davao Ivica Todorić.

U svakom slučaju s novim vlasnicima u Agrokoru počinje neka nova priča, koliko će za sve druge u njegovom lancu to biti dobra priča znat ćemo za nekoliko mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo demantiji na objavljeni prilog: 

"U informativnoj emisiji RTL Direkt dana 4. srpnja 2018. godine objavljen je intervju s g. Maksimom Poletaevom, pri čemu hrvatski podnaslovi prikazani tijekom intervjua kao i hrvatski transkript njegovih odgovora objavljen na internetskoj stranici RTL Hrvatska d.o.o. pogrešno i bez ikakvog uporišta u stvarno  izgovorenim riječima na ruskom jeziku, izrijekom navodi PricewaterhouseCoopers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iz pregleda intervjua te odgovora g. Poletaeva danih na ruskom jeziku, jasno proizlazi kako g. Poletaev niti u jednom trenutku intervjua nije spomenuo PricewaterhouseCoopers, pa tako niti u spornom kontekstu. Netočan prijevod odgovora dovodi do pogrešnog zaključka da je PricewaterhouseCoopers sudjelovao u reviziji Agrokorovih financijskih izvješća prije nego li mu je Sberbank odobrio kredit u iznosu od 100 milijuna eura ili da je savjetovao Sberbank prilikom odobrenja tog kredita, a što nikako nije točno. PricewaterhouseCoopers nije sudjelovao u pregledu financijskih izvještaja potrebnih za odobrenje predmetnog kredita niti je bio savjetnik Sberbank u navedenom kreditu".

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo