koronavirus u hrvatskoj / I drugi nalaz negativan: Djevojka zaraženoga nultog pacijenta iz Zagreba nema koronavirus

U srijedu je potvrđen treći slučaj zaraze u Hrvatskoj

26.2.2020.
22:08
VOYO logo

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđen je treći slučaj zaraze novim koronavirusom, a bolesnik je smješten u bolnici u Rijeci, priopćeno je u srijedu iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Građanima se preporučuje da se pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Upute možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek događaja o koronavirusu pratite u nastavku:

22:12 Italija, u kojoj je dosad umrlo 12 ljudi u epidemiji koronavirusa, objavila je u srijedu navečer da su u zemlji ukupno zaražene 424 osobe, prema podacima talijanske Civilne zaštite, prenose svjetske novinske agencije.

Novi podaci šefa Civilne zaštite Angela Borellija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali precizira se da je troje pacijenata u potpunosti ozdravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o troje pacijenta liječenih u Rimu od početka veljače - par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

"Troje pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus su izliječeni. To je poruka Talijanima da je bolest izlječiva", rekao je Francesco Vaia, direktor talijanske Referentne bolnice za zarazne bolesti "Spalanzani" u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica se u liječenju koristila antivirusnom eksperimentalnom terapijom, precizirao je. Liječnici su eksperimentirali s antiviralnim agensima i lijekovima koji se koriste protiv virusa ebole. 

"Samo 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi", istaknuo je Borelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od petka je provedeno 9687 testiranja i manje od 4 posto ih je bilo pozitivno, navodi Civilna zaštita. "Testirane su osobe sa simptomima i one koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama", precizirao je Borelli.

Najpogođenija je pokrajina Lombardija, gospodarsko središte zemlje - ondje je 258 bolesnih, među kojima prvi put i četvero djece (jedno ima 4 godine, dvoje 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak) koji imaju blage simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osamnaestorica karabinjera iz Codogna od srijede je u izolaciji zbog mjera opreza jer su bili na oproštajnom susretu s kolegom koji je zaražen. Codogno i devet gradova Veneta su pod karantenom nakon hospitalizacije 38-godišnjeg "nultog pacijenta", uz kojeg se povezuje većina slučajeva u Lombardiji.

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj te bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri osobe izliječene su u Laciju i one nisu povezane s epidemijom na sjeveru zemlje.

Situacija s koronavirusom u drugim europskim zemljama

22:02 U Francuskoj ima 18 oboljelih i dvije osobe su preminule. Osamnaesti slučaj je zabilježen u srijedu navečer, a radi se o supruzi pacijenta hospitaliziranog u Annecyju. Francuska je pozvala svoje državljane da odgode putovanja na sjever Italije, dok učenici koji se vraćaju iz Kine, Singapura, Južne Koreje i talijanskih pokrajina Lombardije i Veneta ne smiju nakon povratka 14 dana izlaziti iz kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Grčkoj je u srijedu zabilježen prvi slučaj, riječ je o 38-godišnjoj ženi koja je nedavno putovala u sjevernu Italiju. Vlada je u srijedu usvojila odredbu koja predviđa privremenu zabranu kretanja u zemlje i iz zemalja zahvaćenih epidemijom kao i zatvaranje škola i dvorana.

U Austriji su oboljeli jedna mlada žena koja je radila na recepciji hotela u Innsbrücku i njezin partner nakon čega je u karantenu stavljeno 12 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s njima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveška i Sjeverna Makedonija prijavile su prvi slučaj koronavirusa, a Švedska i Finska drugi.

Velika Britanija, u kojoj je 13 osoba pozitivno na Covid-19, počela je provoditi nasumična testiranja na pacijentima koji imaju simptome nalik na gripu u sklopu sustava ranog uzbunjivanja u slučaju širenja epidemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:46 Djevojka zaraženog nultog pacijenta iz Zagreba nema koronavirus. I drugi nalaz je negativan tako da ona može napustiti bolnicu.

20:10 Znanstvenik Igor Rudan objasnio je sve o koronavirusu i pokušao smiriti sve koji su zabrinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako zbog novog koronavirusa osjećate strah veći od toga kad sjedate za volan ili kad čujete da stiže gripa, a koji vam je već dobro poznat, znači da taj strah više nije razuman i da ste počeli podlijegati atmosferi panike".

20:09Hotel Tomislavov dom - postaje karantena za osobe zaražene koronavirusom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka na početku epidemije

20:01 Nakon novih šest slučajeva zaraze koronavirusom ministar zdravstva Jens Spahn je u srijedu upozorio da se Njemačka nalazi na početku epidemije.

"Mi se nalazimo na početku epidemije koronavirusa u Njemačkoj", rekao je ministar Spahn (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je objasnio kako u međuvremenu više nije moguće pratiti lance zaraze, što je novost kad su u pitanju zaraze koronavirusom u Njemačkoj.

"Velik broj osoba bio je u kontaktu s pacijentima kod kojih je pronađen virus. Pitanje je funkcionira li naša dosadašnja strategija izolacije virusa i prekidanja lanca širenja", kazao je Spahn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je mogućnost da epidemija zaobiđe Njemačku "mala".

Početkom mjeseca je u Bavarskoj zabilježeno osmero  zaraženih, ali je kod svakog od njih bilo moguće pratiti izvor zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spahn je s ministrima zdravstva saveznih država u srijedu održao telefonsku konferenciju tijekom koje je dogovoreno da savezne države pokrenu svoje planove u slučaju izbijanja epidemije.

Ministar zdravstva pozvao je one građane koji su u posljednjih 14 dana boravili u nekoj od rizičnih zemalja da obavijeste svog liječnika u slučaju pojavljivanja simptoma poput kašlja ili temperature. Istodobno je zamolio da se ne širi panika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba pri prvom kašlju odmah trčati liječniku", rekao je Spahn.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako je trenutno najvažnije identificirati i zaštititi rizične grupe stanovnika poput osoba s kroničnim bolestima i starijih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Infobipa rade od kuće

19:22 Oko 800 zaposlenika jedne od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, vodnjanskog Infobipa zbog koronavirusa od srijede rade od kuće, potvrdili su iz te tvrtke u Vodnjanu. 

Vodeći računa o zdravlju zaposlenika i njihovih obitelji te sigurnosti šire zajednice,  navode, poduzeli su mjere kojima je svrha spriječiti pojavnost i eventualno širenje virusa.

Preventivno će svi zaposlenici iz Infobipovih ureda u Hrvatskoj - u Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci i Splitu iduća dva tjedna raditi od kuće i neće dolaziti na radno mjesto. Ista preventivna mjera vrijedi i za zaposlenike u uredima u Kini i Italiji, a za druge urede diljem svijeta Infobip redovito prati razvoj situacije s koronavirusom i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije te preporuke tijela na nacionalnim razinama, ističu iz te tvrtke.

Kompanija je otkazala i sva međunarodna putovanja, planirane događaje u svojim uredima u Hrvatskoj i posjete poslovnim partnerima. Mjere će biti na snazi u skladu s razvijanjem situacije.

18:02 Predstavnici više razina vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujuči i medicinske djelatnike, u srijedu su sa zajedničkog sastanka u Doboju poručili kako u toj zemlji nije  zabilježen nijedan slučaj koronavirusa, ali da su vlasti spremne za to. 

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Sjevernoj Makedoniji

18:21 U Hrvatskoj je potvrđen i treći slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o muškarcu koji radi u Parmi. Smješten je u bolnicu u Rijeci.

18:01 Sjeverna Makedonija potvrdila je prvi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj ženi koja se nedavno vratila iz Italije, objavio je u srijedu ministar zdravstva.

17:59 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je u srijedu građanima da zbog koronavirusa izbjegavaju putovanja u Italiju koja nisu nužna, odnosno da izbjegavaju sva putovanja u regije Lombardiju, Veneto, Emiliju Romagnu, Pijemont i Lazio.

U Italiji je u srijedu umrla dvanaesta osoba zaražena koronavirusom pa je sada u toj zemlji 12 mrtvih i 374 zaraženih, objavila je civilna zaštita.

Najveći broj zaraženih je u regijama Lombardiji, Venetu, Emiliji Romagni, Pijemontu i Laziju.

Ministarstvo vanjskih poslova RH također preporučuje da se izbjegavaju putovanja koja nisu nužna u Kinu, Južnu Koreju, Japan i Iran.

Građanima savjetuju da prate širenje zaraze i da se pridržavaju preporuka zaštite  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Više informacija dostupno je i na javnim stranicama talijanske civilne zaštite i talijanskog Ministarstva zdravstva www.protezionecivile.gov.it/home i www.salute.gov.it.

16:50 Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u zajedničkoj su izjavi u srijedu pozvale sve svjetske regije na odgovornost i koordinaciju zbog daljnjeg širenja epidemije koronavirusa (COVID-19), poručivši da je u turističkom sektoru, kao i u ostalima, u toj situaciji suradnja ključna.

16:49 Pojačana kontrola putnika zbog koronavirusa, koja je u Srbiji uvedena najprije u zračnim lukama, od srijede se primjenjuje i na graničnim prijelazima za putnička i teretna vozila sa susjednim zemljama, objavili su srbijanski mediji. Više pročitajte ovdje.

16:29 Pomorac koji je stigao iz Genove i bio hospitaliziran u OB Zadar nema koronavirus.

 Nema novih slučajeva zaraze

16:13 Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu da je do sada obrađeno 87 uzoraka te da se trenutno obrađuje njih osam, no da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

"Trenutno je 87 bolesnika testirano, osam je u obradi, a rezultate još čekamo. Pozitivnih novih zasad nema", rekao je ministar Beroš na drugoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u srijedu.

U Hrvatskoj je, inače, do sada potvrđena zaraza koronavirusom kod dvije osobe, odnosno dvojici braće.

Treći bliski kontakt prvozaražene osobe također čeka rezultate testiranja, potvrdio je ministar. Majka zaraženih pacijenata je pod zdravstvenim nadzorom i za sada, tvrdi Beroš, ne pokazuje simptome. 

Što se tiče mjere sigurnosti u bolnicama, ponovio je da će preporučiti zabranu posjeta ne samo zbog koronavirusa nego i zbog gripe, dok redovni program mora ići dalje.

64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je da je Epidemiološka služba provela aktivnosti traženja kontakata od drugozaraženog mladića i dovršila traženje kontakata od prvozaraženog.  

Trenutno imaju 64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom te se prati njihovo zdravstveno stanje. Osobe pod nadzorom dvaput dnevno moraju se javiti epidemiologu, ako se ne jave, epidemiolog će zvati njih i provjeriti njihovu temperaturu i zdravstveno stanje. 

Upitan može li se koronavirus dobiti i drugi put, odnosno nakon što se već preboli, rekao je da na neke bolesti postoji trajni, doživotni imunitet, a na druge, poput gripe, kratkotrajni. 

"Ako drugi put obolite od istog tipa virusa, ta bolest je puno blaža. Za koronavirus nemam taj odgovor jer imamo tek 2000 oporavljenih i ne znamo postoji li okolnost da bi se oni oni ponovno zarazili koronavirusom. Ali, sasvim smo sigurni da postoji imunitet jer je on detektiran, odnosno detektirana su antitijela", rekao je Capak. 

Testiranje može biti pozitivno, a da osoba nema nikakve simptome. Stoga je i CDC prije nekoliko dana promijenio definiciju bolesti gdje se kaže da ako je nalaz na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, smatra se pozitivnim slučajem infekcije. 

Osoba može imati simptome, a da nalaz bude negativan, što znači, tumači Capak, da u tom trenutku nije inficirana koronavirusom, što ne znači da za nekoliko dana neće biti. 

Granična policija do sada profilirala 1068 osoba 

Glavni ravnatelj Policije Nikola Milina rekao je da granična policija nastavlja sa svim preventivnim aktivnostima na graničnim prijelazima koji se tiču putnika koji dolaze iz ugroženih područja, a granična policija je u obvezi i detaljno provjeravati sve osobe na ulasku u Hrvatsku.

Do sada su profilirali 1068 osoba za koje su obavijestili granične sanitarne inspektore i nad kojima je doneseno rješenje o zdravstvenom nadzoru. 

Sve policijske uprave su izvijestile da imaju dovoljno opreme za postupanje na graničnim prijelazima, s time da se u normalnom postupanju koriste gumene rukavice i maske, a u slučajevima druge linije kontrole za osobe koje trebaju dodatne mjere, koriste se zaštitni ogrtači i naočale, rekao je Milina.

Nije potrebno zabraniti veća javna okupljanja

Predsjednik Stožera Davor Božinović rekao je da su na sastanku istaknuli važnost komuniciranja između županijskih stožera i Nacionalnog stožera. 

Što se tiče organizacije većih javnih okupljanja, ističe, zajednička je procjena, kao i na razini EU, da ovom trenutku ne postoji potreba za generalnom zabranom.

"Međutim, moramo uzeti u obzir činjenicu da je uvijek moguće doći do promjene epidemiološke situacije pa s obzirom na to, mjesto i sudionike svaki događaj se treba posebno razmotriti na županijskoj ili nacionalnoj razini", objasnio je Božinović.

Liječnici koji nisu članovi Stožera, moraju sudjelovati u radu županijskih stožera zbog prirode izvanrednog događaja, dok se županijski stožeri moraju upoznati s naputkom ministra Beroša u postupanju zdravstvenih ustanova s ciljem zaštite bolesnika u vidu sezonske gripe i slučajeva koronavirusa.

Prvooboljeli mladić radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, a prošlog je tjedna zajedno s djevojkom boravio u Milanu na utakmici Lige prvaka. Prvi nalaz njegove djevojke bio je negativan. Osim mladića, zaražen je i njegov brat koji je zaposlenik HEP-a. Obojica imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije.

"Nakon aktiviranja Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, od danas se aktiviraju i županijski stožeri koji su upoznati s mjerama koje treba provoditi u svim hrvatskim županijama", izjavio je tijekom srijede predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Božinović je nakon sastanka s predstavnicima županijskih stožera rekao novinarima da se razgovaralo o organizaciji zdravstvenih ustanova i na koji način će se provoditi mjere vezane uz objekte koji bi se koristiti za izolaciju, odnosno karantenu, ako se za tim pokaže potreba.

16:08 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je da osobe kojima je liječnik odredio karantenu zbog sumnje u koronavirus imaju pravo na naknadu plaće i to na teret HZZO-a. Međutim, prava im vrijede samo ako im karantenu odredio liječnik ili granični sanitarni inspektor, a ne ako su se tako dogovorili s poslodavcem.

Preporuke školama i vrtićima

16:00 Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i osnivačima proslijedilo je preporuke postupanja koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U uputi Ministarstva odgojno-obrazovnim ustanovima stoji kako su na snazi preventivne mjere koje uključuju zdravstveni nadzor za osobe koje su boravile u kontinentalnoj Kini (isključuje se: Makau, Hong Kong i Tajvan), Južnoj Koreji i dvjema pokrajinama u Italiji – Lombardiji i Venetu. 

Za osobe koje su unatrag 14 dana boravile u navedenim područjima provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka) ili samoizolacija na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima provodi se isključivo u samoizolaciji. Ako su bili u bliskom kontaktu s oboljelima, i dalje trebaju biti u samoizolaciji, ali u njoj bi trebali boraviti sami. 

Djecu i učenike koji imaju neki od respiratornih simptoma treba tretirati kao zaražene osobe dok zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je nužna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi. 

Do daljnjega je potrebno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja. 

Opće mjere zaštite

U svim prostorima u kojima se odvija nastava i boravak djece nužno je osigurati mogućnost pranja ruku  sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama s cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola.

 Učenici i djeca koja imaju neki od simptoma zaraze ne bi trebali ići u školu ili u predškolsku ustanovu. Potrebno je izbjegavajti bliski kontakt s osobama koje imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koje imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

15:55 Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić rekao je u srijedu za Hinu kako je situacija s koronavirusom ozbiljna, ali ne i alarmantna te kako će se ona u turizmu ponajprije odraziti na pojedine oblike putovanja i na kongresni turizam.

Nema dokaza da se kućni ljubimci mogu zaraziti koronavirusom ili ga prenijeti

15:36 Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom (COVID-19), priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede i dodalo da ne postoje ni dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi tim virusom.

"Do danas nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi identificirali izvor virusa ili objasnili put prijenosa sa životinja na ljude. Istraživanja koja se provode važna su za identifikaciju izvora zaraze, kao i utvrđivanje potencijalne uloge rezervoara u životinja", stoji u priopćenju Ministarstva.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, dodaje se, redovito prati informacije koje o tome objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja odmah obavijestiti javnost.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća na preporuke za javnost Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pranje ruku nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima.

"Bez obzira na neizvjesnost u vezi s podrijetlom virusa COVID-19, potrebno je, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere. To uključuje redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Navedena preporuka ne uključuje dodatne mjere osim uobičajenih mjera higijene", stoji u priopćenju.

14:53 Svi zaposlenici HEP-a pušteni su kućama, doznaje RTL.

14:35  Preventivno su zabranjeni posjeti na svim odjelima na oba lokaliteta Firule i Križine KBC-a Split.

14:25 U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za 7 do 10 dana instalirat će se uređaj  za testiranje na koronavirus koji bi uvelike trebao ubrzati proces utvrđivanja zaraze, piše Jutarnji list.

14:10 Croatia Airlines poslao važnu obavijest putnicima. Prateći aktualnu situaciju s koronavirusom, hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines nastavlja sa svim planiranim letovima u sva europska odredišta. Više pročitajte ovdje

13:28  U podne je održan sastanak svih šefova Županijskih stožera Civilne zaštite.

"Aktiviraju se Stožeri civilne zaštite po županijama uključujući Civilni stožer Grada Zagreba. Na nacionalnoj razini to se treba provoditi u svim županijama. Dobili su svi informacije danas o tome što rade i planiraju", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako u Hrvatskoj imamo dvojicu zaraženih.

"Posjete je moguće zabraniti, no hladni pogon mora ići dalje. Moramo biti bolje organizirani i smanjiti gužve u čekaonici Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Život ide dalje. I prošlih godina se čekalo kad je bila sezona obične gripe. Mislimo i fizički odvojiti one koji boluju od obične gripe te one za koje se sumnja na koronavirus", rekao je Beroš. 

"U tijeku je još dosta testiranja. Još nema drugog nalaza testiranja za djevojku zaraženog mladića", izjavio je ministar.

Umrla i 12. osoba u Italiji, prvi slučaj koronavirusa u Grčkoj

13:15 Zabranjeni su posjeti i u osječkom KBC-u, izvijestilo je Ravnateljstvo bolnice. Kako su objasnili, to je zbog epidemije gripe te "sukladno Strategiji prevencije mogućeg širenja aktualnih respiratornih infekcija".

12:53 Umrla je12. osoba od koronavirusa u Italiji. Riječ je o 69-godišnjakinji iz grada Lodija u Lombardiji. I prije je imala respiratorne bolesti. Zaraza se pojavila u devet talijanskih regija. U Grčkoj je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Više pročitajte ovdje.

12:35  U HEP-u su trenutno epidemiolozi koji rade izvide i provjere prostora u kojima se kretao oboljeli zaposlenik.

"Otkazani su svi veći radni sastanci koji nisu nužni za radne procese. Djelatnici se upućuju da primjenjuju pojačane higijenske mjere, ali i mjere koje preporučuje epidemiološka služba. Tijekom dana provest će se dezinfekcija svih prostora u sjedištu HEP-a kojima se kretao oboljeli", priopćili su iz HEP-a u kojem je utvrđeno da radi druga zaražena osoba.

11:55 Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. Objasnio je kako sve funkcionira te pozvao građane da ne odlaze u velike kupnje. 

"Učinit ćemo sve da život normalno funkcionira. Treba prestati s panikom, velikim odlascima u šoping, prikupljanjem zaliha, nismo u takvoj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna i u realnom vremenu izvještavati kako se što otkrije.

Nema ničega što ja znam, a vi ne znate. Sve službe su pripravne. Ne treba dizati paniku niti raditi nešto izvan okvira. Nemojte ići u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice", rekao je premijer Plenković.

11:30 Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je u pogledu širenja koronavirusa oprez nužan, ali da nema potrebe za panikom te da je trenutno teško procijeniti utjecaj epidemije na hrvatsko gospodarstvo jer za takvo što nedostaju ključni podaci. Kazao je i kako bi moglo biti utjecaja na rezervacije za sezonu. Više pročitajte ovdje.

11:00 Žena koja je jučer hospitalizirana u koprivničkoj Općoj bolnici nije zaražena koronavirusom, pokazali su nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, doznaje Hina iz koprivničke bolnice. Medicinski nalazi stigli su u srijedu iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, a žena će tijekom dana biti otpuštena kući. Ona se prije nekoliko dana vratila iz Italije u kojoj boravi povremeno zbog posla. 

10:45 U splitskoj bolnici od srijede su preventivno zabranjeni posjeti na svim odjelima, na oba lokaliteta Firule i Križine, doznaje se od ravnateljstva bolnice.

"Da, točno je da smo od danas zbog preventivnih mjera, odnosno zbog gripe i koronavirusa, odlučili zabraniti posjete bolesnicima. Ta mjera ostat će na snazi do daljnjega", rekli su Hini iz KBC-a Split.

Drugi zaraženi radi u HEP-u, 15 radnika poslano kućama

10:30 Iz HEP-a su potvrdili kako druga zaražena osoba radi u njihovoj tvrtki u Zagrebu. Oko 15 zaposlenika obaviješteno je da ne dolazi na posao ili je vraćeno s posla. Više o tome pročitajte ovdje.

9:40 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako u školama sve teče normalno te da je sve pod kontrolom.

"Hladna glava pomaže, panika odmaže. Razgovarala sam s ministrom Berošem. Što se tiče škola, sve je pod kontrolom. Nema razloga da stvari ne teku normalno", rekla je Divjak.

Više pročitajte ovdje.

9:15 U 9 sati održana je redovna press konferencija Stožera civilne zaštite.

"Nakon boravka u Italiji olakšanje mi je bilo doći u Hrvatsku. Situacija u Lombardiji nije dobra. Zadovoljan sam situacijom u Hrvatskoj. Imamo još jednog zaraženog. Ostali su nalazi negativni. Rezervni kapaciteti su veliki. Sve će biti iskontrolirano i dovedeno u savršeni red. Ovo nije bolest koja predstavlja veću ugrozu, ovo predstavlja oblik gripe", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i pozvao građane koji imaju simptome i bili su u pogođenim područjima da dođu u kliniku ''Dr. Fran Mihaljević''.

Prvi zaraženi iz Italije putovao autobusom

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako su sada proširili područja na još neke države.

"Epidemiološka služba imala je zadatak pronaći osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim. Proširujemo područja na Hong Kong, Japan, Iran, Singapur, pokrajine Emilija i Romanja te Piemonte u Italiji. Epidemiolozi su krenuli na intervjuiranja osoba koje su kontaktirale drugog zaraženog. Napravit ćemo upute za vrtiće i škole", kazao je Capak.

"Trudimo se držati sve pod kontrolom. Ponovit ćemo još jedan nalaz za mladićevu djevojku. Njih dvojica su hospitalizirani, imaju blagu kliničku sliku i dobro su. Ne očekujemo komplikacije", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić.

Napomenuli su i kako je prvi zaraženi mladić iz Italije putovao autobusom.

"Granična policija je uključena u rad Kriznog stožera. Pojačali smo rad na graničnim prijelazima. Povećava se broj sanitarnih inspektora. Imali smo usporenja na granicama", kazao je glavni ravnatelj Policije Nikola Milina.

Drugi zaraženi smješten je u zasebnu sobu, ali s obzirom na to da se kapaciteti pune, ravnateljica Markotić rekla je kako razmišljaju da ih stave u istu sobu.  

Ministar Beroš rekao je da je zabrana posjeta u KBC Zagreb utemeljena, no nisu se konzultirali s Ministarstvom zbog odgode operacija.

"Imamo epidemiju gripe paralelno s koronavirusom", ustvrdio je Capak. 

8:15 Ministar Vili Beroš potvrdio je za RTL kako je zaražen i brat oboljelog mladića. Nalaz djevojke je negativan. Kako se doznaje, drugi zaraženi muškarac zaposlenik je HEP-a. 

7:55 U Split je stigao trajekt s putnicima iz Ancone. Policajci rade s maskama na licu i u rukavicama. Oko 80 putnika je stiglo. Provode se detaljne provjere, putnike pitaju iz kojeg dijela Italije stižu. 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

FOTO: RTL

FOTO: RTL

Testiranju je podvrgnuta i djevojka mladića kojemu je potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Izdane su upute kojih se treba pridržavati

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

  • redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
  • kada kašljete i kišete, prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju bacite u koš za otpad te operite ruke
  • izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, ili imaju povišenu temperaturu i kašlju.

"Osobe koje su unatrag 14 dana boravile u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ni druge znakove prehlade trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko 112", poručili su iz Stožera civilne zaštite.

Izdane su i preporuke Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ako planirate putovati u Italiju. Preporučuje se izbjeći odlazak u pogođene talijanske regije. 

I KBC Zagreb otkazao je sve operacije koje nisu hitne. Više o tome pročitajte ovdje.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je kako ne treba paničariti te da građani ne trebaju pustošiti trgovine jer neće biti nestašica. 

U utorak se ispraznio i dio KBC-a Zagreb koji postaje karantena za oboljele od koronavirusa. Više o tome pročitajte ovdje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo