(ne)ljubaznost u prometu / Policajci s učenicima istražili kakva je kultura splitskih vozača i prilično se razočarali

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Akcija se provodila kako bi se ukazalo na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješak i da bi se vozači potakli da u prometu poštuju prava pješaka

30.5.2016.
15:45
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

U organizaciji Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske, gradske Turističke zajednice, Auto kluba i Srednje tehničko prometne škole  u Splitu je prvi put  organizirana preventivna akcija "Dan ljubaznosti u prometu 2016".

Kakva je kultura splitskih vozača? Ovisi o mnogo toga – o tome je li jugo ili nije, koje je doba dana, jer kad se vraćaju s posla, u gužvi nisu baš na nivou. Onda ovisi o tome pada li kiša... Ana Dželalija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici Srednje tehničke prometne škole od 9 do 13 sati su na pet raskrižja u središtu grada nadzirali poštuju li vozači prednosti pješaka na pješačkim prijelazima. Akcija se provodila kako bi se ukazalo na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka  i da bi se vozači potakli da u prometu poštuju prava pješaka, posebno na pješačkim prijelazima. U policiji napominju kako je akcija bila usmjerena i na podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu.

"Više je loših nego dobrih vozača. Kakva je kultura splitskih vozača? Ovisi o mnogo toga - o tome je li jugo ili nije, koje je doba dana, jer kad se vraćaju s posla, u gužvi nisu baš na nivou. Onda ovisi o tome pada li kiša... Ukratko, mnogo se toga mora posložiti da bismo prosječnog splitskog vozača mogli nazvati kulturnim", rekla je za Slobodnu Dalmaciju učenica Ana Dželalija, dok njezin kolega Ante Tandara također želi da se u prometu počne malo više poštovati pješake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da nismo najzadovoljniji. No, konstantnim skretanjem pozornosti i ovakvim akcijama možemo mnogo toga popraviti, jer nitko ne želi biti žrtva u prometu", rekao je on.

Tijekom provođenja akcije 23 učenika je promatralo ponašanje vozača  i reakcije pješaka na postupke vozača. Zahvaljujući tome što su  bilježili registarske oznake savjesnih vozača deset kojih izvuku dobit će nagrade koje je za njih pripremilila Turistička zajednica grada i splitski Auto klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo