Pazite na dokumente / Policija ima važno upozorenje za građane: Pazite jer nećete moći prijeći granicu!

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U MUP-u pojašnjavaju da po prijavi nestanka dokumenta, on se potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav

19.12.2019.
12:21
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Kao i svake godine, zimske praznike mnogi će hrvatski građani iskoristiti kako bi negdje otputovali. Svi oni koji planiraju prelazak državne granice, bilo zbog službenog puta, odmora ili šopinga trebaju imati na umu važno policijsko upozorenje vezano uz gubitak odnosno pronalazak dokumenata, prenosi Večernji list.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu Interpolove kampanje #DontRiskIt (ne riskiraj), a u kojoj sudjeluje i hrvatska policija, građane se nastoji osvijestiti o važnosti prijave nadležnim tijelima pronalaska prethodno prijavljene izgubljene ili ukradene putne isprave (putovnice ili osobne iskaznice) i nekorištenju takve isprave za prelazak državne granice. 

Ako niste prijavili pronalazak prethodno nestale putne isprave, nećete moći prijeći granicu, poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.  U MUP-u također pojašnjavaju da je prvi korak po prijavi nestanka, odnosno gubitka ili krađe putne isprave, raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim. Stoga ako građani pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje će im biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

Naime, ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice.
Ako ste se uputili na godišnji odmor, službeno putovanje ili u „šoping“ preko granice, ovo će vam uzrokovati ne samo neugodnosti i probleme, već i gubitak novca koji ste prethodno uložili u putovanje.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti.

Ovo upozorenje izdano je, navodi se u priopćenju, zbog manjka svijesti građana u RH i nepoznavanje postupka koji slijedi nakon prijave gubitka/krađe putne isprave građana, a pogotovo stoga što je u 2019. godini  hrvatska policija pronašla više od 2.500 potraživanih putnih isprava, kako piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo