Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nakon uhićenja

Policija objavila što se sve stavlja na teret uhićenom šefu u GSKG-u i poduzetnicima

Koristeći svoj položaj, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi, na različite načine pogodovao trgovačkim društvima

Image
Foto: RTL
RTL Vijesti/ 18.6.2021. u 9:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Zagrebu su jučer uhićene četiri osobe, jedan od šefova u gradskoj tvrtki te još tri poduzetnika. Šef Odjela za hitne popravke tvrtke u gradskom vlasništvu Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo Neven Blažević osumnjičen je za primanje mita, a ostale tri osobe, koje su građevinski poduzetnici, za davanje mita. 

Jutros objavljeno priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57, 51 godinu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno, zbog sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali osumnjičeni kaznena djela davanja mita u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da su od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima  osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali.

Osumnjičeni 54-godišnjak je, koristeći svoj položaj, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi, na različite načine pogodovao određenom broju trgovačkih društava i obrta koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama. Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača, kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogla prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovora kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetnog angažiranja kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova, u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte. 

Pored navedenog sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, 54-godišnjak 49-godišnjaka obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao sačiniti povoljnije ponude i tako dobiti poslove te mu je korištenjem svog položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača, a za što je dogovoreno da će mu zauzvrat 49-godišnjak isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate usluge radova.

Image
GRAĐEVINSKI PODUZETNICI

Pogledajte tko je sve uhićen u Zagrebu zbog gospodarskog kriminala: Do večeri će svi biti u pritvoru

Image
GRAĐEVINSKI PODUZETNICI

Pogledajte tko je sve uhićen u Zagrebu zbog gospodarskog kriminala: Do večeri će svi biti u pritvoru


Isto tako, u travnju 2020. godine je omogućio zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije te je tijekom studenog 2020. godine ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

RTL Vijesti/ 18.6.2021. u 9:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
odmah bacite

Državni inspektorat opozvao popularnu marku jaja zbog salmonele!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba