Ravnateljstvo policije / Policija u pojačanim akcijama za vikend! Najavili nadzor prometa na velikom broju lokacija

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fokus nadzora biti će na sprječavanju najtežih prekršaja, s posebnim naglaskom na tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu'

13.6.2020.
11:13
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ravnateljstvo policije za ovaj vikend najavilo je pojačani nadzor prometa diljem Hrvatske.

Tijekom vikenda najavljene su promijenjive vremenske prilike sa sunačanim radzobljima, ali povremeno i s kišom zbog čega vožnja može biti otežana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je policija objavila specijalno priopćenje sa savjetima i upozorenjima svim sudionicima u prometu.

Image
POJAČANI NADZOR /

Hrvati jedva čekali napustiti izolaciju, ali policija ih je pratila: Svaki drugi napravio isti prekršaj

Image
POJAČANI NADZOR /

Hrvati jedva čekali napustiti izolaciju, ali policija ih je pratila: Svaki drugi napravio isti prekršaj

Fokus nadzora biti će na sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, s posebnim naglaskom na tzv. "četiri glavne ubojice u prometu" (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i drugo", stoji u priopćenju.

Upozorili su i na druge opasnosti na cesti kao što su vidljivost pješaka i biciklista u noćnim satima koji su obavezni nositi reflektirajuću odjeću ili druge reflektirajuće oznake. Kazna za nepoštivanje odredbe kreće od 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako se u posljednjih tjedan dana dogodilo devet prometnih nesreća u kojima je poginulo deset osoba te da je u svim nesrećama krivac ljudski faktor, a u većini i prevelika brzina. Apeliraju na vozače automobila da obavezno koriste pojas, a vozače mopeda i motocikala da nose zaštitne kacige.

Također podsjećaju vozače da "u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;  da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju poseban apel uputili su roditeljima mladih osoba da im ne dopuštaju upravljati automobilom dok nisu položili vozački ispit.

"Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život", istaknuli su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo